Norvegia a exclus oficial serul AstraZeneca din campania de vaccinare anti-covid
Norvegia a exclus în mod oficial AstraZeneca din programul de vaccinare, din cauza rarelor, dar gravelor efecte secundare, a anunțat premierul. Guvernul a menținut, de asemenea, suspendarea vaccinului Johnson & Johnson.
De Cornel Preda la 13.05.2021, 11:49Vaccinul AstraZeneca a fost retras la câteva zile după ce o comisie de experți a guvernului a decis că ar trebui să se renunțe la acest ser în cadrul strategiei de vaccinare din Norvegia.
Premierul Erna Solberg a anunțat că decizia a fost luată ținând cont de rarele, dar gravele efecte secundare asociate cu acest vaccin, care folosesc aceeași tehnologie adenovirus. Serul Johnson & Johnson va rămâne suspendat, dar guvernul va oferi vaccinul într-o singură doză acelor persoane care îl doresc în mod voluntar.
„Guvernul a analizat dacă oamenii pot opta voluntar pentru aceste vaccinuri și a decis că doar serul Johnson & Johnson va fi oferit voluntar”, a declarat Solberg, conform The Local Norway.
Institutul Norvegian de Sănătate va decide cum va fi acest vaccin oferit voluntar. „Vom cere Institutului Norvegian de Sănătate să caute o soluție în acest sens. Ei vor analiza ce criterii trebuie să fie îndeplinite, cum va fi oferită informația privind riscurile, unde se vor face vaccinurile și de către cine. Dacă vaccinul Janssen va fi oferit oamenilor, acesta va fi gratis, iar cei care îl primesc vor fi acoperiți de asigurarea medicală în cazul efectelor secundare”, a precizat ministrul Sănătății, Bent Høie.
- Brazilia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca la femeile gravide, după moartea unei tinere din Rio de Janeiro
- Cheagurile de sânge produse după vaccinarea cu AstraZeneca afectează mai mult femeile decât bărbaţii, susţine...
- UE se judecă cu AstraZeneca pentru încă 90 de milioane de doze de vaccin, livrabile până în iulie
Imunizarea cu AstraZeneca era suspendată în Norvegia din 11 martie, ca măsură de precauţie după apariţia unor cazuri rare de cheaguri de sânge după vaccinare, soldate şi cu decese. Aproximativ 138.000 de persoane fuseseră vaccinate cu acest ser până atunci.
Danemarca a exclus vaccinul AstraZeneca din campania sa de inoculare în urmă cu o lună.
Norvegia va dona dozele de vaccin altor țări.
Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca
Comisia Europeană nu și-a reînnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a anunțat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.
„Nu am reînnoit comanda pentru după luna iunie. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat Thierry Breton pentru radioul francez France Inter, citat de AP.
Comisia Europeană a lansat luna trecută o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp. Atât UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă de la Bruxelles.
Vaccinare cu AstraZeneca fără programare, în România
De aproape o lună, românii se pot vaccina împotriva coronavirusului cu serul produs de AstraZeneca fără să-şi mai facă programare, însă chiar şi aşa, oamenii trebuie să ia în calcul anumite aspecte.
În primul rând, trebuie reamintit că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat iniţial pentru administrare, în România, doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Ulterior, limita maximă de vârstă a fost eliminată, chiar dacă în alte ţări se menţine o limită de vârstă în jurul a 55 sau 65 de ani. Există chiar studii care arată că acesta ar putea fi aprobat şi pentru persoanele din grupa de vârstă 12-18 ani, însă deocamdată o asemenea mutare nu a primit aprobare la nivel general.
În al doilea rând trebuie precizat că cei care într-adevăr vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca, trebuie totuşi să se intereseze în legătură cu disponibilitatea existentă la un centru sau altul.
Recomandările autorităţilor în legătură cu vaccinarea cu ser produs de AstraZeneca împotriva coronavirusului
Autorităţile au venit cu o serie de recomandări importante în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca. Printre acestea se remarcă următoarele recomandări: Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare; Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate; Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului; Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.
Autorităţile speră ca prin această măsură, dar şi prin optimizarea platformei naţionale de informare cu privire la vaccinare, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului să fie tot mai mare, astfel încât România să ajungă cât mai repede la imunizarea generală şi în acest mod să fie eliminate restricţiile impuse şi oamenii să revină la viaţa normală.
Atenţie la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului
Deşi sunt extrem de rare, specialiştii recomandă ca oamenii să fie atenţi la reacţiile adverse produse de vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului. Vorbim în special despre posibilitatea de apariţie a acelor tromboze, cheaguri de sânge, care pot duce inclusiv la decese.
Chiar dacă aceste tromboze sunt extrem de rare ca reacţie adversă, specialiştii ne recomandă să fim atenţi la simptomele care pot însemna apariţia unor tromboze după aplicarea primei doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome neurologice, durere de cap intensă, care se poate asocia cu tulburări de vedere, apariția unor mici pete de sânge.
Aceste simptome pot apărea în special în primele 14 zile după ce s-a aplicat prima doză sau a doua doză de vaccin. Dacă remarcaţi apariţia unor asemenea simptome, trebuie să apelaţi de urgenţă la ajutor medical. Dacă aceste simptome apar după aplicarea primei doze de vaccin, este foarte posibil ca, la a doua doză, persoana respectivă să fie vaccinată cu un alt fel de ser.
Până în acest moment, în România, peste 1,6 milioane de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, respectiv au fost vaccinate cu ambele doze, în timp ce peste 1,02 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin şi aşteaptă rapelul.