Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca. ”Vom vedea ce se va întâmpla!”

Comisia Europeană nu și-a reînnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a anunțat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.05.2021, 17:44

Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca
Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca - Profimedia Images

„Nu am reînnoit comanda pentru după luna iunie. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat Thierry Breton pentru radioul francez France Inter, citat de AP.

Comisia Europeană a lansat luna trecută o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp. Atât UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă de la Bruxelles.

AstraZeneca a livrat către UE mai puține doze de vaccin anti-Covid

Laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane contractate în primul trimestru.

Pe acelaşi subiect

În al doilea trimestru, AstraZeneca intenţionează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniunea Europeană.

Reacția AstraZeneca după ce a fost dată în judecată de UE

Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi al Celor 27, a fost denunţată drept „lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.

Vaccinul AstraZeneca a fost esențial pentru campania de imunizare a Europei și a constituit un element esențial în strategia globală de a primi vaccinuri în țările mai sărace, deoarece este mai ieftin și mai ușor de utilizat decât vaccinul Pfizer. Dar ritmul lent al livrărilor a frustrat europenii și au considerat compania responsabilă pentru întârzierea parțială a lansării vaccinurilor.

Cum a început lupta dintre UE și AstraZeneca

AstraZeneca a semnat contractul de cumpărare cu UE cu o zi înainte de acordul său cu Marea Britanie. CEO-ul AstraZeneca a declarat la o audiere în Parlamentul European, luna trecută, că Regatului Unit are prioritate la livrarea de vaccin datorită acordului de finanțare a cercetării semnat de Oxford cu guvernul britanic în ianuarie / februarie 2020. Acest acord a fost moștenit de AstraZeneca atunci când a semnat parteneriatul cu Oxford în mai 2020. Guvernul britanic a avut prezența de spirit să demareze finanțarea cercetărilor pentru un vaccin anti Covid-19 chiar înainte ca primul val al pandemiei să lovească Europa. Dar a luat o decizie crucială - a condiționat finanțarea cercetării de faptul ca britanicii să primească primii doze din orice vaccin rezultat.

Și guvernul german a finanțat BioNTech, dar nu a inclus nicio clauză prin care UE să fie prima destinație a dozelor de vaccin. Între timp, în martie 2020, președintele Donald Trump a încercat fără succes să ”fure” BioNTech de la germani pentru a o aduce în SUA. În ciuda avertismentelor, se pare că nimeni din UE nu a crezut că ar putea fi o idee proastă ca BioNTech să încheie un parteneriat cu Pfizer, o companie americană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca. ”Vom vedea ce se va întâmpla!”