Cheagurile de sânge produse după vaccinarea cu AstraZeneca afectează mai mult femeile decât bărbaţii, susţine Agenția pentru Medicamente din Marea Britanie
Agenţia de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a transmis că există unele dovezi potrivit cărora cheagurile de sânge provocate în cazuri rare de vaccinul Covid-19 al AstraZeneca au apărut mai mult la femei decât la bărbaţi.
- Până la 28 aprilie, în Regatul Unit au fost vaccinate cu prima doză de vaccin AstraZeneca 22,6 milioane de persoane, iar 5,9 milioane cu ambele doze.
Iniţial, oficialii britanici au afirmat că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă, nefiind stabilită o legătură cu sexul, menţionând că au fost vaccinate mai multe femei decât bărbaţi, relatează Reuters.
"Există acum unele dovezi că rata de incidenţă raportată este mai mare la femei în comparaţie cu bărbaţii, deşi acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă şi diferenţa rămâne mică", a anunţat MHRA, în actualizările sale săptămânale privind cheagurile de sânge.
Cheagurile de sânge, cu o incidenţă mai mare la tineri
S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema apariţiei, foarte rare, a unor cheaguri de sânge, cu o incidenţă mai mare la persoanele mai tinere.
În ultimele cifre săptămânale, MHRA a arătat că incidenţa cazurilor de cheaguri şi a unor niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută. Au existat 242 de cazuri de formare de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză.
Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate. Până la 28 aprilie, în Regatul Unit au fost vaccinate cu prima doză de vaccin AstraZeneca 22,6 milioane de persoane, iar 5,9 milioane cu ambele doze.
"Recomandarea rămâne că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile pentru majoritatea oamenilor", a mai transmis MHRA.
AstraZeneca şi-a dublează profitul net în primul trimestru la 1,56 de miliarde de dolari
Grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, cu sediul la Cambridge, în Regatul Unit, a anunţat, la sfârșitul lunii aprilie, că şi-a dublat profitul net în decurs de un, în primul trimestru, o perioadă în cursul căreia vânzările vaccinului AstraZeneca-Oxford au atins 275 de milioane de dolari.
Laboratorul a obţinut un profit net de 1,56 miliarde de dolari în primele trei luni ale lui 2021.
AstraZeneca a înregistrat o creştere puternică a vânzării unor noi tratamente - mai ales în oncologie, una dintre specialităţile sale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰