Antena Meniu Search
x

Brazilia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca la femeile gravide, după moartea unei tinere din Rio de Janeiro

Guvernul federal al Braziliei a suspendat marți la nivel național vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul AstraZeneca (AZN.L) împotriva COVID-19, după ce o femeie însărcinată din Rio de Janeiro a murit ca urmare a apariției unui accident vascular cerebral posibil legat de inoculare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 12.05.2021, 10:48

O asistentă ține un flacon cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19
Brazilia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca la femeile gravide, după moartea unei tinere din Rio de Janeiro - DPA Images / Ramon Costa via Hepta

Franciele Francinato, coordonatorul programului de vaccinare al Ministerului Sănătății, a declarat reporterilor că decizia suspendării a fost luată ca măsură de precauție după ce autoritatea de reglementare a sănătății Anvisa a emis un avertisment cu privire la utilizarea vaccinului la femeile gravide la începutul zilei.

Autoritățile investighează incidentul. 

Femeia era însărcinată în 23 de săptămâni

Suspendarea se aplică doar vaccinului AstraZeneca și nu vaccinurilor dezvoltate de Sinovac (SVA.O) și Pfizer Inc (PFE.N) care sunt utilizate și în țară.

Pe acelaşi subiect

Femeia însărcinată din Rio de Janeiro a murit după ce a primit împușcătura AstraZeneca, potrivit secretarului de stat Alexandre Chieppe, scrie Reuters.

Anvisa a declarat că femeia în vârstă de 35 de ani, însărcinată în 23 de săptămâni, a murit luni după un accident vascular cerebral hemoragic.

”Accidentul vascular cerebral hemoragic a fost evaluat ca fiind posibil legat de utilizarea vaccinului administrat femeii însărcinate”, a spus Anvisa într-un comunicat.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, excluse din studiile clinice ale AstraZeneca

AstraZeneca a declarat într-o declarație că femeile însărcinate și cele care alăptează au fost excluse din studiile clinice ale vaccinului său COVID-19. 

Studiile efectuate pe animale nu au produs dovezi directe sau indirecte ale prejudiciului în ceea ce privește sarcina sau dezvoltarea fătului, se adaugă declarația.

Anvisa a spus că nu a fost informată cu privire la alte efecte adverse la femeile însărcinate care au primit vaccinul.

Vaccinul AstraZeneca este produs și distribuit în Brazilia printr-un parteneriat cu institutul de sănătate publică Fiocruz.

Vaccinul AstraZeneca, suspendat la nivel național la femeile însărcinate

Președintele Fiocruz, Nisia Trindade, a declarat reporterilor că suspendarea este necesară.

Decizia națională de a suspenda folosirea vaccinului la femeile însărcinate a urmat decizii similare ale statelor Rio și Sao Paulo la începutul zilei, citând recomandarea Anvisa.

Brazilia a înregistrat cel de-al doilea focar mortal din lume de COVID-19, Ministerul Sănătății raportând marți că numărul oficial de morți a crescut la peste 425.000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Brazilia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca la femeile gravide, după moartea unei tinere din Rio de Janeiro