O nouă tragedie poate avea loc oricând în spitalele din România. De anul trecut, doar 7% dintre problemele descoperite în secţiile de terapie intensivă au fost rezolvate
În toate secţiile de terapie intensivă din ţară e focar de nereguli. Prea mult oxigen şi instalaţiile electrice vechi sunt datele aproape matematice care aprind spitalele. Sfidători, cei responsabili spun că totul era perfect la Constanţa. A fost doar o coincidenţă nefericită că au ars din nou bolnavi în secţiile ATI COVID într-un nou vârf al pandemiei. A treia coincidenţă, în ultimul an.
De Andreea Milea la 01.10.2021, 19:23Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța: Mie îmi e rău, îmi cer scuze, nu pot să dau declaraţii.
Reporter: Normal ar fi să daţi...
Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța: Existau toate avizele legale, necesare.
Totul era perfect la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Problemele descoperite în urma mai multor controale ar fi fost deja rezolvate.
- Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Haos în raportarea victimelor: Procurorul de caz anunţă că...
- Raed Arafat, întrebat dacă îşi dă demisia, ironie la adresa lui Florin Cîţu: "Nu sunt Superman să le rezolv...
- Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, fără autorizație de securitate la incendiu. ”Nereguli la instalațiile...
- Un bărbat a izbucnit în plâns în curtea spitalului din Constanța: Am venit din Italia să o salvez pe mama, azi...
- Momentul incendiului din spitalul din Constanţa văzut prin ochii martorilor: „A ieşit o doamnă asistentă cu o...
- ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs incendiul înfiorător în care au murit 7 pacienți COVID, la Spitalul de Boli...
Raed Arafat: În cadrul ultimului control, au fost constatate anumite nereguli care se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, siguranţe dezechilibrate.
Cu alte cuvinte, pentru că sunt mulţi pacienţi COVID, secţia de terapie intensivă a fost suprasolicitată. Prea mult oxigen şi instalaţiile electrice vechi sunt datele matematice care duc la acelaşi rezultat: un nou incendiu în spital.
Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța: Avem şi un plan de verificare periodică a instalaţiilor, electricianul le verifică periodic.
Dan Coriu, Colegiul Medicilor: Oriunde, în orice spital nu există mentenanţă. Toate reţelele electrice sunt subdimensionate, pentru că este vorba de spitale vechi. Asta este o certitudine.
Dr. Florin Roșu, medic specialist ATI: Discutăm de 19 luni de acum de când secțiile și compartimentele de terapie intensivă funcționează non-stop.Uzura, atât a aparaturii cât și a personalului medical, e la un nivel foarte ridicat.
Florin Cîţu, premier: Ceea ce vedem azi e că nici secţiile ATI nu au fost pregătite pentru valul 4.
De anul trecut, doar 7% dintre problemele descoperite în secţiile de terapie intensivă au fost rezolvate
Asta deşi după incendiul de la Piatra Neamţ, din noiembrie anul trecut, Ministerul Sănătăţii a făcut controale în toate secţiile de terapie intensivă din ţară. Concluzia: suntem la o scânteie de o nouă tragedie.
Raportul Ministerului Sănătăţii de la finalul anului trecut, arată nereguli pe linie în secţiile de terapie intensivă din ţară. Au fost făcute 300 de controale şi constatate 2.000 de probleme, toate cu privire la apărarea împotriva incendiilor. Doar 138 dintre nereguli au fost rezolvate.
Cum rămâneau 93% şanse pentru un nou dezastru, două luni mai târziu, în ianuarie anul acesta, are loc imposibilul: un incendiu la indigo la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş. În 8 din 10 secţii ATI nu este suficient spaţiu pentru a funcţiona la parametri normali şi 30% dintre secţii nu au rezervor de apă pentru a stinge un incendiu. În plus, între paturi nu se asigură distanţa de 2,5 metri în 70% din situaţii.
Cel mai probabil, acesta nu va fi ultimul raport oficial care să arate dezastrul din spitalele din România. Se vor face comisii, se vor promite sancţiuni şi anchete şi un nou focar de nereguli va exploda mai devreme sau mai târziu.