Video Filmul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde 7 persoane au murit la secţia ATI. Managerul a fost demis
Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Sunt cel puţin şapte victime până acum, dar bilanţul poate creşte. A fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar zeci de pacienţi au fost evacuaţi din unitatea medicală şi transferaţi la alte spitale. Echipaje ISU din mai multe judeţe au fost trimise în ajutor, iar la Ministerul Afacerilor Interne este celulă de criză. Şeful DSU, Read Arafat a plecat şi el spre Constanţa. Între timp, la Parchetul Tribunalului Constanţa a fost deschis şi un dosar penal pentru ucidere din culpă. În această dimineaţă, în spital se aflau 113 pacienţi, dintre care 10 internaţi la Terapie Intensivă.
UPDATE 19:50 : Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a fost demisă din funcție
Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a fost demisă din funcție. Florin Cîţu ceruse public acest lucru într-o conferinţă de presă. "Am cerut primarului Constanței, Virgil Chițac, să ceară demisia managerului Spitalului de Boli Infecțioase. Am aprobat demisia președintelui Autorității de Management al Calității în Sănătate. La spitalul din Constanța am sesizat mai multe nereguli, dar am observat că domnul președinte nu a făcut nicio evaluare la spital și s-a bazat doar pe declarația pe proprie răspundere a managerilor spitalului. Eu îl demit pe domnul președinte. Arată clar că nu a respectat atribuțiile instituției pentru pregătirea valului 4. Cei responsabili vor plăti indiferent de funcția pe care o dețin sau au deținut-o în Ministerul Sănătății. Ancheta este în derulare", a susţinut Florin Cîţu.
Tragedie cu repetiţie
O tragedie cu repetiţie, din care se pare că nu învăţăm nimic. În Constanţa, este multă durere şi neputinţă. Asta doare cel mai mult şi pe cei care vin să aprindă o lumânare pentru cei care au plecat.
De la autorităţi, nu a fost empatie. Am văzut acea declaraţie a managerului că a fost un necaz. Procurorul de caz a spus că o parte dintre victime au murit după ce au rămas fără oxigen, iar alte două în dreptul liftului încercând să se salveze. O anchetă cu multe semne de întrebare.
Un bărbat a izbucnit în plâns în curtea spitalului din Constanța
Apar mărturii cutremurătoare după incediul de la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa.Pe lângă cei 7 morţi şi zecile de pacienți evacuați, rudele bolnavilor din spital care au venit într-un suflet în curtea unității medicale sunt efectiv traumatizate.
”O am pe mama mea care nu ştiu dacă mai trăieşte, poate e carbonizată. Dumneavoastră vă daţi seama? Mi-am pierdut locul de muncă, am familie. Am venit din Italia ca să o salvez. Pentru ce mi-am pierdut locul de muncă? Astăzi la 9 fără un sfert, când e şi ziua mea de naştere să aud că mama mea e arsă. Era la Terapie Intesivă şi încă nu știm dacă mai trăieşte.... Unde sunt măsurile? Unde sunt? Cine face ceva în ţara asta? Nimic nu face. Ce speranţă să mai avem? Dacă eu o duc pe mama în mormânt pentru că e arsă” a povestit un bărbatul în lacrimi. O femeie a acuzat condițiile precare de la ATI unde a murit sora ei, în timp ce o alta a povestit că mama pe care a adus-o pe picioare la spital acum 2 săptămâni, a murit.
Florin Cîțu spune că vinovații vor plăti. Prima reacție a premierului
Florin Cîțu a declarat că "este de neacceptat ca astfel de tragedii să se întâmple în România", după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde au murit șapte pacienți internați la secția de ATI. Premierul a precizat că așteaptă rezultatele anchetei și că i-a cerut edilului din Constanța să-l demită pe managerul unității medicale.
Observator a transmis live declarațiile prim-ministrului:
"Este de neacceptat să se întâmple astfel de tragedii în spitalele din România. Este o realitate pe care încercăm să o modificăm după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic pentru sistemul de sănătate din România. Așa cum am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul 4, în acest moment e important ca MS să se uite exact care sunt soluțiile pe termen scurt ca asemenea tragedii să nu se mai repete", a spus premierul.
Mesajul dur al unui medic, după incendiul de la Constanța
Medicul Gabriel Diaconu a transmis un mesaj dur la adresa autorităților, după incendiul produs la Secţia ATI a Spitalului de boli infecţioase din Constanţa. Medicul atrage atenția, în mesajul postat pe Facebook, că "în timp ce poporul dezbate amar oare cine-i de vină și de data asta, tiptil și abil vezi cum se ascund de mulțime, cum se preling printre ziduri, tocmai ei, arhitecții. Cei ce au profitat. Cei a căror nesăbuință, sau lăcomie au putut prilejui situația sinistră".
"Ce soartă să ai, dar ce obraz, ca în mandatul tău de prim-ministru să ai două incidendii majore, iară tu să te lauzi că lucrurile sunt sub control, dar dacă nu sunt sub control nu mai e treaba ta. O prăvăleală, o degringoladă, o curvăsăreală pe banii prostimii e ce-a devenit republica aceasta", a scris medicul pe Facebook.
Imaginea durerii: Momentul când morţii sunt scoşi în sac din spitalul groazei din Constanţa
O imagine de-a dreptul tulburătoare, cu morţii carbonizaţi scoşi în saci din spitalul groazei din Constanţa, a fost surprinsă la scurt timp după ce incendiul a fost lichidat şi pacienţii au fost evacuaţi pe geam.
Raed Arafat: "Ne cerem scuze pentru informaţia iniţială"
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că în Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI. Şapte persoane au murit în urma incendiului, iar între cei transferaţi nu există pacienţi cu arsuri. "La început s-a confirmat cifra de 9 persoane decedate, după care a fost corectată la şapte; Când raportăm date în dinamică, astfel de lucruri poate să se întâmple. Ca să nu se întâmple astfel de lucruri ar însemna să nu comunicăm absolut nimic până când putem face asta la rece. Ne cerem scuze pentru informaţia iniţială şi e bine că totuşi sunt numai şapte şi nu nouă; Ne cerem scuze, dar asta înseamnă situaţie în dinamică", a spus Arafat. Principalele declarații ale șefului DSU.
Haos în raportarea victimelor
Imagini de coşmar. Autorităţile transmit că şapte oameni au murit în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, după ce iniţial fuseseră anunţate nouă victime. În urma verificărilor efectuate, în loc de trei decese confirmate într-o zonă a spitalului, s-a constatat că un singur pacient îşi pierduse viaţa. Șeful MAI, Lucian Bode, a afirmat vineri că Departamentul pentru Situații de Urgență a comunicat eronat cifra inițială de nouă decese: ”Vorbim despre 7 persoane, 7 oameni care şi-au pierdut viaţa, din nefericire, acolo, în această tragedie. Cinci în spital şi doi după ce au fost transferaţi la celelalte spitale. Iniţial, cei care au comunicat au greşit spunând că 7 sunt în spital şi doi după ce au fost relocaţi”.
Raed Arafat a anuţat, vineri, într-o conferinţă de presă la Constanţa, că în Spitalul de Boli Infecţioase erau internaţi 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 bolnavi de COVID-19, 10 în ATI. Toţi pacienţii au fost relocaţi în spitale din judeţul Constanţa, unde au fost identificate locuri suficiente, şi nu este necesar transferul în alte judeţe. Şeful DSU a precizat că nu există pacienţi cu arsuri între cei transferaţi. La rândul său, prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a precizat că incendiul s-a manifestat la nivelul ATI, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri pătraţi, în mai multe încăperi pentru pacienţi cu forme grave de COVID-19.
UPDATE: Incendiul a fost lichidat
Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă, la Parchetul Tribunalului Constanța. Apelul la numărul de urgenţă 112 a fost înregistrat la ora 9:48, fiind anunţat un incendiu localizat la parterul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55, transmit reprezentanţii DSU. Incendiul s-a manifestat în secția ATI cu pacienți COVID, iar întregul spital a fost evacuat. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat după tragedia de la Constanța că toți pacienții de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost transferați la celelalte unități medicale din județ: "La ATI nu este necesar să transferăm foarte mulți pacienți, cred că se înțelege".
Un raport din 2020 arăta că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat că în ceea ce privește partea medicală, spitalul din Constanța a remediat problemele descoperite în urma controalelor derulate în toată țara după tragedia de la Piatra Neamț.
Cauzele incendiului nu sunt cunoscute la această oră. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, a spus că totul în spital funcționa conform legii. Întrebat ce s-a întâmplat, totuși, dacă totul era legal, managerul a răspus: „S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”. Conform Stelei Halichidis, toate neregulile constatate la control au fost remediate.
UPDATE Pacienţi morţi în incendiu, la secţia ATI
Potrivit surselor Observator, până acum şapte persoane ar fi decedat în incendiu. Iniţial, se anunţaseră patru victime, dintre care trei au fost descoperite în lift şi una la parterul clădirii. Situaţia unei a cincea victime ar fi fost reevaluată, iar alţi pacienţi ar fi fost găsiţi carbonizaţi, în saloane. Informaţiile legate de primele decese au fost confirmate şi de prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, care a precizat că intervenția este în plină desfăşurare: "S-ar părea că sunt şi patru victime, din păcate, pacienţi de la ATI". În proximitatea spitalului se instalează un spital mobil pentru triajul pacienților.
De la nivelul ISU Constanţa au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, o descarcerare, două autoscări, două autospeciale pentru transport victime multiple, un spital mobil, opt ambulanțe SMURD tip B2, o ambulanță SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.
113 pacienţi internaţi, din care 10 la ATI
Până în acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești. Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unităţile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie. În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție. ISU Constanța a confirmat existenţa unor persoane decedate şi va reveni cu noi completări despre numărul morţilor.
Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa a revenit la statutul exclusiv COVID la jumătatea lunii septembrie. Potrivit site-ului spitalului, în secţia de Terapie Intensivă lucrează doi medici specialişti ATI şi doi rezidenţi ATI. Spitalul are în total 220 de paturi: trei secţii clinice cu 186 de paturi pentru bolnavi cu afecţiuni acute, un compartiment exterior cu 24 de paturi pentru cei cu afecţiuni cronice şi un compartiment de Terapie Intensivă cu 10 paturi.
Celula de criză, activată la MAI
"Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale. Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme", transmit oficialii.
Incendiu la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost chemat să intervină la Spitalul de Boli Infecțioase, în municipiul Constanța. Pompierii au confirmat că există o sesizare de fum din clădirea Spitalului de Boli Infecțioase. Mai mulți pacienți au fost evacuați pe geam de pompierii militari. Incendiul se manifesta într-o primă fază cu flacără şi cu un fum foarte dens, vizibil de la distanţă.
Planul roşu de intervenţie, activat la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
Incendiul a izbucnit la secția ATI. În acest moment, pacienții sunt evacuați, iar incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum.
Salvatorii intervin pentru evacuarea pacienților. IGSU a activat Planul Roșu de Intervenție și a alocat mai multe autospeciale de stingere și ambulanțe SMURD. Potrivit ISU Călăraşi, se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomiţa se deplasează o ambulanță SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple. Potrivit publicaţiei Ziarul de Constanţa, şi Planul Alb a fost activat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰