Ozempic dispare din farmacii. Ultima zi când va mai putea fi cumpărat din România: mulţi îl foloseau la slăbit
Ozempic dispare din farmacii. Medicamentul pentru diabet, folosit intensiv şi de cei care vor să slăbească, părăseşte piaţa românească. Discuţiile despre preţuri cu autorităţile din România au provocat acest impas.
De Redactia Observator la 12.06.2024, 20:04- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
31 iulie e ultima zi în care Ozempic va putea fi cumpărat din farmacii. Producătorul a decis să nu mai livreze deloc în România. Preţul maximal impus de Ministerul Sănătăţii este mai mare cu doar 15% faţă de preţul de producţie.
Ozempic va fi retras din România
"Este principalul motiv pentru care dispar medicamentele, unu, producătorul nu vrea să le mai aducă în țară. De o luna două, avem mari probleme în a-l găsi. Primim foarte puține cantități și nu putem să onorăm toate rețetele pe care le avem", spune Beatrice Speteanu, farmacistă Șefă.
"Eu sper că statul român, până în august, când se epuzează la prețul actual, să găsească o soluție să existe o continuitate în accesul pacienților și să protejeze acești pacienți", a declarat Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
- Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete false. Cum le era păcălită...
- Fraudă cu Ozempic. Medicamentele erau obţinute gratis prin reţete false, iar apoi erau vândute pe Facebook...
- Contrabanda cu Ozempic a reţelei din Capitală. Pastilele pentru diabet erau vândute în toată ţara ca metodă de...
Medicii avertizează că tratamentul alternativ, cu tablete, nu este atât de eficient. "Administrarea trebuie luată zilnic, tableta de Ribelsus, față de injecția săptămânală de Ozempic. Pentru doza maximă de Ozempic de 1 mg nu există un corespndent într-o doză de Ribelsus", a explicat Cosmin Pena, medic diabetolog.
Mai mult, există riscul ca unii pacienți să nu răspundă la noua medicamentație. "Clar este un medicament bun care îi ajută și la controlul glicemic și la scăderea ponderală. Este îngrijorător când unele ustensile îți sunt tăiate", mai spune Victor George, medic diabetolog. Situaţia riscă să se repete şi la alte categorii de medicamente, la care Ministerul Sănătății a decis să plafoneze preţurile de la 1 august.