Ultimele clipe din vieţile bolnavilor de cancer de la spitalul din Reşiţa: murdari, căzuţi prin saloane şi abandonaţi
Pentru bolnavii de cancer, fiecare zi e o luptă pentru supravieţuire. La Spitalul Judeţean din Reşiţa însă, boala este însoţită şi de umilinţă. Pacienţii de la Oncologie imobilizaţi la pat nu sunt schimbaţi cu orele. Nu are cine să îi ajute, se apără conducerea. Pe tura de noapte este o singură asistentă. E acelaşi spital în care, duminică, echipa Observator a stat de vorbă cu pacienţii care îşi fac singuri curat în saloane.
De Iulia Pop la 03.04.2023, 19:29Imaginile revoltătoare au fost filmate în vara anului trecut în secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Reşiţa. Pacienţii sunt murdari şi nimeni nu se îngrijeşte de ei. Unul dintre bolnavi este căzut pe jos. La câteva zile, a murit. Un alt bărbat aşteaptă să-i fie schimbată sonda.
Bolnavi de cancer, lăsaţi neschimbaţi
Asistenta care era de tură în acea noapte se plânge că trebuia să aibă grijă de 30 de oameni. Fără infirmieră sau brancardier. "Noaptea, la ora 23, când am venit eu... Nu pot să stau să scol să-l schimb, dacă pacientul doarme. Sunt singură pe tură, nu era un singur pacient, erau foarte mulţi, ce puteam să fac la ora 6? La cine (n.r. să cer ajutor), că nu aveam pe nimeni", spune Cristina Gherman, asistentă Oncologie.
Situaţia este şi acum aceeaşi. Şeful secţiei susţine că a apelat la rudele pacienţilor pentru a se ocupa de igiena acestora. "Am rugat familiile, având în vedere deficitul, fără să respecte orele de vizită, să ne susţină, să ne ajute. Este trist pentru toată lumea şi pentru noi", susţine Dacian Purcăriţa, şef Secţie Oncologie.
- Bolnavi de cancer, lăsaţi murdari în propria urină şi fecale, în spitalul din Reşiţa, din lipsă de personal....
- "Eu am venit să mă fac bine, nu să plec mai bolnavă". Pacienţii, obligaţi să-şi făcă singuri curat în...
- Situație revoltătoare într-un spital din România: bolnavii imobilizați sunt cărați pe scări de infirmieri,...
Spitalul dă vina pe lipsa de personal
"În ziua de azi, noi trebuie să facem de toate. Este dezastru, una singură pe schimb, chiar este greu! Mult timp nu cred că o să mai reziste nimeni dacă se continuă aşa", este de părere o asistentă de la Oncologie. Lipsa de personal s-a acutizat în urmă cu un an. Conducerea spitalului susţine că a tras de multe ori semnale de alarmă, dar nu a avut parte de sprijin din partea Consiliului Judeţean, care putea să aprobe angajările.
"Personalul medical pe de o parte este epuizat, pe de altă parte este insuficient. Noi am demarat diverse proceduri pentru angajare. Ne spune că suntem mult prea numeroşi ca şi structură şi că trebuie să facem reducere", declară Alina Stancovici, manager spital.
"N-am avut niciodată, probabil că au mai venit, au aruncat nişte hârtii, dar n-au venit niciodată la mine nici managerul sau şeful de secţie să spună ne trebuie, insistăm, aveam nevoie", spune Romeo Dunca, preşedinte Consiliu Judeţean.
DSP face verificări la spitalul din Reşiţa
Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat şi a dispus verificări. "Este regretabil faptul că aceste imagini sunt constatate într-o unitate din judeţul nostru", crede Dănilă Miloş, DSP Caraș-Severin.
În organigrama unităţii sanitare ar trebui să existe 1492 de posturi. 417 nu sunt însă ocupate în acest moment, adică aproape o treime. Doar în secţia de Oncologie trebuie angajaţi de urgenţă opt asistenţi şi patru infirmieri.