Antena Meniu Search
x

Video "Eu am venit să mă fac bine, nu să plec mai bolnavă". Pacienţii, obligaţi să-şi făcă singuri curat în saloane: situaţie revoltătoare într-un spital din Reşiţa

Bolnavi care îşi mătură singuri în saloane sau aparţinători care schimbă sonde, au grijă de perfuzii şi spală pe jos! Este situaţia incredibilă de la cel mai mare spital din Caraş Severin. Secţia de Cardiologie are doar două infirmiere la 30 de paturi. Ambele au intrat însă în concediu din cauza epuizării. Conducerea unităţii medicale susţine că nu i se permite să facă noi angajări.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 02.04.2023, 19:41

Vezi și

Această pacientă de 92 de ani este internată de câteva zile în secţia de Interne II Cardiologie a Spitalului Judeţean din Reşiţa. Îşi face singură curăţenie în salon şi îşi dezinfectează masa cu spirt. "M-am ridicat din pat, am luat mătura şi am măturat pentru că nu se mai putea. Eu am venit să mă fac bine, nu să plec bolnavă, mai bolnavă decât am venit", spune o pacientă. În alt salon, aceeaşi situaţie. Un bărbat îşi veghează părintele bolnav care nu se poate deplasa singur. Strânge şi el mizeria şi a învăţat chiar să schimbe sonda.

În acest moment, spitalul se confruntă cu un deficit de 300 de posturi

"Sistemul e bolnav, e irecuperabil. Tot spre rău! Uitaţi la el acum s-a intins prea tare. Vezi că ai întins-o prea tare, nu e bine! Să nu mai întinzi! Ajutăm, nu pot nici fetele (n.r asistente) să facă totul!", spune un aparţinător. Şi medicii mai dau o mână de ajutor uneori. "Nu mi-a picat coroana dacă am şters o noptieră. Au fost nişte momente în care a fost nevoie să ne mobilizăm toţi!", spune un medic. Problemele aici s-au acutizat în ultimul an. Secţia a rămas cu două infirmiere la 30 de paturi. Una dintre ele a intrat în concediu medical, iar cealaltă şi-a luat câteva zile libere tocmai din cauza epuizării. În total, în acest compartiment ar trebui să lucreze 9 infirmiere şi îngrijitoare. Iar situaţia nu este singulară.

Şi la Oncologie, asistentele se plâng că nu mai fac faţă. În perioada pandemiei s-au făcut 70 de angajări. Insuficiente, spune managerul spitalului. "Consiliul Judeţean blochează orice concurs spitatului că este o structură mult prea mare, care trebuie redusă! Ni se face recomandarea din numărul mare de posturi pe care îl aveţi, rotiţi-i! Nu se poate!", a declarat Alina Stancovici - manager spital. Pe de altă parte, preşedintele consiliului judeţean neagă acuzaţiile. "Eu semnez tot ce vine de la spital, nu ţin minte să îmi fi zis cineva că trebuie asistenţi şi nu sunt, şi eu să mă opun să se facă angajări", a declarat Romeo Dunca - preşedinte CJ Reşiţa. În acest moment, spitalul se confruntă cu un deficit de 300 de posturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » "Eu am venit să mă fac bine, nu să plec mai bolnavă". Pacienţii, obligaţi să-şi făcă singuri curat în saloane: situaţie revoltătoare într-un spital din Reşiţa