Valeriu Gheorghiță, avertisment despre Omicron: "Puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus"
Coodonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate mare a populației, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.
De Veronica Micu la 16.12.2021, 19:26"Uitându-mă la situația epidemiologică din țărrile vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrvit Mediafax. Medicul susține că este nerelevant faptul că avem la acest moment din punct de vedere clinic majoitatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică, pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt protejate parțial în urma faptului că sunt vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.
"Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus", a spus Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie
De asemenea, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie, estimându-se că rata de acoperire vaccinală pentru această categorie va fi de 20%.
"A fost deja optimizată platforma de programare şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă. Locaţiile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât din unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele pentru medicină de familie", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că, cel mai probabil campania de vaccinarea pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani ar putea începe la jumătatea lunii ianuarie.
"Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, a câte 10 micrograme pe doză, asta înseamnă un volum de 0,2 ml, care se extrage din flaconul multidoză. Doza se administrează intramuscular, la fel ca şi pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani. Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepţiona doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a explicat coodonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a menţionat că rata de acoperire vaccinală estimată pentru această categorie este de 20%, precizând că asta ar însemna un număr de 240.000 de copii. De asemenea, necesarul estimat de doze de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani este la 550.000 pe an.
11 cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România
Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 11 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2. Cel mai recent este cazul unei femei în vârstă de 31 de ani din București, fără istoric de călătorie în afara țării. Persoana este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună.