Antena Meniu Search
x

Video Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani începe şi în România. Unde se pot face imunizările şi ce ser va fi folosit

România începe vaccinarea anti-covid a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Ei vor primi tot două doze, dar în cantităţi mai mici şi vor putea fi imunizaţi în spitale, centre sau la cabintele medicilor de familie. Deşi mulţi părinţii se tem de acest pas, medicii susţin că riscurile sunt mai mari la infectare decât la vaccinare.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 23.11.2021, 19:26

Vezi și

Copiii care au între 5 şi 11 ani vor fi vaccinaţi în spitale de pediatre, în cabinetele medicilor de familie şi în centre unde se administrează acum serul Pfizer. Deocamdată, au fost stabilite 180 de cabinete. "Pe 25 noiembrie, Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare. Probabil că pe 26, Comisia Europeană va autoriza vaccinul de la compania Pfizer pentru a fi administrat la grupa de vârstă 5-11 ani", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea copiilor împarte părinţii în două tabere

Copiii vor face tot două doze de vaccin la un interval de 3 săptămâni. Li se va administra însă o cantitate mai mică de ser. Vaccinarea va începe imediat după ce vor ajunge în ţară flacoanele speciale cu 10 doze, adică cel mai probabil în luna decembrie. Vaccinarea copiilor e însă un subiect care în România împarte părinţii în două tabere. Mulţi se tem de efectele adverse.

"Singurele efecte adverse care au putut fi atribuite sau în legătură cu vaccinarea au fost cele de tip miocardită. Însă, COVID-ul în sine poate să dea afectare miocardică şi s-a arătat că numărul cazurilor de miocardită post covid la copii este mai crescut", a declarat Victor Miron, medic pediatru. Cei mai mulţi copii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 fac forme uşoare sau moderate ale bolii. Însă, unii sunt diagnosticaţi cu un sindrom inflamator multisistemic care poate duce la deces.

Statele Unite ale Americii au dat startul vaccinării la categoria de vârstă 5-11 ani încă de la începutul lunii noiembrie. De ieri şi Israel, unde sunt deja  24.500 de copii programaţi, adică 2,5% dintre cei eligibili. Şi în Canada, se fac de azi  programări. La mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna ar urma să fie autorizat pentru grupa de vârstă 6-11 ani.

În România în schimb şi vaccinarea adulţilor bate pasul pe loc. Doar 45% din populaţia eligibilă este imunizată acum. Oficialii anunţă că de anul viitor românii nu vor mai putea să se vaccineze cu Astra Zeneca. "Renunțăm la vaccinul de la AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani începe şi în România. Unde se pot face imunizările şi ce ser va fi folosit