Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță, despre varianta Omicron: "Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment"

Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat, luni seară, că varianta Omicron de SARS CoV-2 este "una dintre cele mai interesante", are o contaciozitate ridicată și, din datele prreliminare, ar putea reinfecta atât persoanele trecute prin boală, cât și cele vaccinate.

De Veronica Micu la 30.11.2021, 20:26
Valeriu Gheorghiță, despre varianta Omicron: "Sunt 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment" - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Coordonatorul campaniei de vaccinare afirmă despre Omicron că este "una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2".

"Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală", a declarat luni seara, Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Omicron, o variantă "de escape"

Conform medicului militar, sunt indicii potrivit cărora Omicron ar reprezenta o variantă "de escape, de scăpare de sub acțiunea neuralizantă a anticorpilor"

Pe acelaşi subiect

"Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală. Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu utăm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate", a afirmat Gheorghiță.

Varianta Omicron ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau cele vaccinate

El a precizat că, din datele preliminare, varianta Omicron ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei imunizați. Valeriu Gheorghiță a precizat, însă, că vaccinarea poate oferi protecție împotriva cazurilor grave.

"Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă. Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre. Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiță, despre varianta Omicron: "Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment"