Aglomerație la raioanele cu pește din piețe și supermarketuri. La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm peşte
În ziua de Florii, în bucătării miroase a saramură sau a peşte prăjit, stropit cu mujdei şi servit cu mămăligă. Cei care au ţinut post negru, au voie să mănânce peşte. Azi, mulţi au plecat de la piaţă cu sacoşele pline. Printre cumpărători s-au strecurat însă, şi poliţişti, care au împărţit amenzi.
De Andre Rotaru la 24.04.2021, 21:11După mai bine de o lună de post aspru, credincioşii au pornit în căutarea celui mai proaspăt şi gustos peşte. În cea mai mare piaţă din ţară, au avut timp destul să aleagă. cât au stat la coadă.
Un kilogram de novac se vinde în piaţă cu aproximativ 11 lei. Însă, în preajma Floriilor, preţul a crescut.
Scrumbia, bibanul și crapul, la mare căutare în piețe
Scrumbia s-a vândut cu aproape 40 de lei pe kilogram. Şi Bibanul sau Crapul au fost la mare căutare, cu preţuri pe măsură. Iar cei care au crezut că găsesc preţuri mai bune în supermarket, n-au avut noroc. În unele cazuri, au fost chiar mai mari.
Femeie: ”Pentru noi, pensionarii, să ştiţi că sunt foarte scumpe. Bineînţeles că fac şi o ciorbică şi prăjit şi la cuptor”.
Cum recunoaștem cât de proaspăt este peștele
Specialiştii spun că ne dăm seama de prospeţimea unui peşte după cum arată. Pielea nu trebuie să fie lipicioasă sau acoperită de mâzgă, peştele nu trebuie să fie deshidratat şi nu trebuie să aibă solzi care se desprind. În ultimele 3 zile, poliţiştii au dat amenzi de aproape 100.000 de lei comercianţilor.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt DGPMB: ”Fiind confiscate până la acest moment aproximativ jumătate de tonă de produse din peşte”.
Şi în Iaşi peştele a fost la mare căutare. Mai puţin, însă, ca în anii trecuţi.
Tradiţia spune că cine mănâncă pește de Florii se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.