Armata te face bărbat, iar războiul, militar. Reportaj exclusiv cu românii din teatrul de operaţiuni din Afganistan
Dintre cei 28 de militari din cadrul Plutonului 3 Infanterie care asigură acum pacea în zona Kandahar alături de aliaţi, sunt şi tineri la prima misiune.
De Redactia Observator la 25.02.2018, 23:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Dintre cei 28 de militari din cadrul Plutonului 3 Infanterie - Lions 3, care asigură acum pacea în zona Kandahar alături de aliaţi, sunt şi tineri la prima lor misiune în teatrul de război. Locotenentul George Moacă are 27 de ani. A făcut cunoştinţă cu Afghanistanul, mai întâi, prin ochii colegilor săi. Sunt mulţi care spun că devii cu adevărat militar abia când ajung într-un astfel de loc. Echipa Observator, care acum este în Afghanistan alături de forţele române, a vrut să afle ce-i determină să plece la război. Şi cât le este de greu.
Locotenentul George Moacă este încadrat din 2013. În urmă cu un an a devenit comandant de companie. Iar acum, se pregăteşte pentru război.
- Ar fi prima misiune. Cum o vezi?
- Ca pe o provocare! Pentur mine, personal. Deoarece am multe de învăţat.
- Care va fi rolul tău, acolo, în teatrul de operaţii?
- Sunt al doilea în comandă.
Visul lui este să ajungă comandant de batalion şi să plece în cât mai multe misiuni externe. Şi ştie exact principiul care îl poate califica pentru funcţie: "Să se întoarcă cu toţi oamenii sănătoşi acasă!"
George a fost, în timpul exerciţiilor, şeful poliţiei afghane. Rolul primarului l-a avut locotenentul Cosmin Muşat. Spre deosebire de George, Cosmin s-a bazat pe experienţa din prima misiune în Afghanistan.
Cosmin este înconjurat de militari. Părinţii, soţia şi doi unchi poartă uniforma României. Iar el este foarte mândru că a putut să-i urmeze. În Kandahar nu mai e de joacă. În funcţia pe care o are, orice greşeală poate costa vieţi omeneşti.
- Voi fi ofiţerul specialist cimic.
- Ce înseamnă asta? Explică-mi?
- Cimicul reprezintă cooperarea civil militară. Rolul meu va fi de a sfătui comandantul în ceea ce priveşte relaţia sa cu liderii afghani.
Plutonier Claudiu Ştefan. 2005 misiune în Kosovo. 2012 misiune în Afghanistan. Din 2003, de când este militar, familia i-a fost cel mai aproape. La doar 9 ani, fetiţa lui, ar vrea să-l urmeze.
Înainte de a închide camera, băieţii au vrut să ştie dacă se pot baza şi ei pe noi şi ne-au adresat câteva întrebări...
Alături de colegii lor, George, Claudiu şi Cosmin, sunt acum în Kandahar. Acolo unde suntem şi noi.