Guvernanţii oferă soluţii pentru servicii medicale mai bune! Să plătim încă o asigurare, voluntară
Pe lângă ce le ia statul, românii ar putea plăti în plus pentru sănătate. Un proiect de ordonanţă care vrea să modifice legea sănătăţii.
De Redactia Observator la 19.11.2017, 21:26Pe lângă ce le ia statul, românii ar putea plăti în plus pentru sănătate. Un proiect de ordonanţă care vrea să modifice legea sănătăţii introduce asigurările medicale voluntare. Mai exact, cine nu este mulţumit de ce primeşte gratis în spitale, poate plăti o poliţă lunară unei companii de asigurări de sănătate. Astfel nu ar mai trebui să mai scoată bani din buzunar pentru investigaţii. Însă, proiectul stârneşte controverse.
"Sinceră să fiu, peste tot pe unde mergi trebuie să să dai. Nu nu-ţi oferă nimic, mai nimic, să zici ceva concret, că ai o garanţie." Sunt cuvintele a doi părinţi care au fiica internată în spital. Teoretic, toate investigaţiile la care a fost supusă fata ar fi trebuit să fie gratuite. "Eu cu copilul meu, pentru o ecografie abdominală, vreau să spun că a trebuit să aştept trei săptămâni pentru un copil de doi ani, să-i fac o ecografie abdominală, ceea ce nu mi se pare normal, că totuşi e un copil. Am plătit-o! La dermato, la fel!" Asta în condiţiile în care cei doi sunt salalriaţi, iar statul le opreşte bani frumoşi în fiecare lună pentru sănătate.
Dacă luăm un român care câştigă salariul mediu pe economie, din leafa lui brută statul încasează în fiercare lună nu mai puţin de 335 de lei. Din aceşti bani omul beneficiază pe lângă o serie de consultaţii la medicul de familie sau la dentist şi de o serie de investigaţii în spital, cum ar fi cele imagistice de tip Computer Tomograf sau RMN, o serie de investigaţii de diagnosticare, cum ar fi un test Papanicolau sau EKG, şi un set de analize standard ale sângelui.
De cele mai multe ori însă, astfel de investigaţii gratuite rămân doar pe hârtie. Fondurile alocate de stat sunt insuficiente, iar pacienţii sunt puşi pe liste de aşteptare şi de câte şase luni. O asigurare voluntară, o spun chiar reprezentanţii pacienţilor, ar putea rezolva o parte din aceste probleme. Dar va aduce costuri suplimentare. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei de Pacienţi: "Să avem o completare a serviciilor, să avem o continuitate. Dăm un exemplu. Pe actuala reţetă de medicamente compensate avem un maxim de 7 medicamente. Acest pachet suplimentar ar putea sa permită sigurarea pentru un număr necesar de medicamente."
- Mărturia în lacrimi a rudelor preotului care s-a sinucis în Dolj. Detalii despre relaţia pe care parohul din...
- Preţurile la majoritatea alimentelor de bază s-au dublat de la Paşte până acum, iar masa de Crăciun ar putea...
- Bărbatul care a rănit doi poliţişti, intrând direct în maşina lor cu propriul autoturism, e de negăsit....
Dacă un român ar decide să plătească în fiecare lună o sumă fixă unei firme de asigurări în domeniul medical, ar putea să beneficieze gratuit de investigaţii cu aparatură de înaltă performanţă, care în mod normal ajung şi la mii de euro, sau de unele proceduri de fertilizare in vitro, în afara celor cuprinse în programele naţionale, sau pur şi simplu de şedere în spital, în condiţii mult mai bune faţă de cele normale.
În România doar 8,4 milioane de cetăţeni contribuie efectiv la asigurările de sănătate. Practic, din contribuţiile a o sută de români, statul acoperă costurile pentru încă 134 de persoane neasigurate, care totuşi beneficiază de un pachet medical minim.