Antena Meniu Search
x

Preţurile la majoritatea alimentelor de bază s-au dublat de la Paşte până acum, iar masa de Crăciun ar putea să fie extrem de scumpă pentru români

În scandalul iscat între fermieri şi marile magazine, după scumpirea alimentelor, au de pierdut tot românii.

Vezi și

În scandalul iscat între fermieri şi marile magazine, după scumpirea alimentelor, au de pierdut tot românii. Masa de Crăciun va fi mult mai scumpă decât cea de Paşte, deşi au trecut doar câteva luni. Preţul alimentelor de bază s-a dublat. Urmăriţi un experiment marca Observator!

Ouă roşii, pască, drob. Masa era bogată de Paşti şi mult mai ieftină. Pentru acest Crăciun, coşul va costa şi cu 40 la sută mai mult. Cozonacul, ouăle, lactatele, dar şi carnea, adică cele mai căutate produse în magazine, au şi cele mai mari preţuri acum. O demonstrează şi experimentul reporterilor Observator, care au vrut să vadă cu cât s-au scumpit alimentele faţă de luna aprilie. 

De Paşte, un cofraj cu 30 de ouă costa, în medie, 12 lei. Acum, cel mai ieftin costă 21 de lei. Preţul ouălor s-a dublat, de la 40-50 de bani, se cumpără, în medie, cu un leu bucata. De Paşte cumpăram unt şi cu cinci lei. Acum, costă dublu. Carnea de porc e, la poarta fabricii, cu 7 lei pe kilogram. În magazine, costă 14 lei. Kilogramul de pulpă superioară de curcan costa în aprilie 14 lei, acum a ajuns la 23 de lei. "Preţurile, într-adevăr, sunt mai mari. De la săptămână la săptămână. De fapt, eu vin la două săptămâni şi întotdeauna văd o creştere de preţuri."

Şi cozonacul, vedeta sărbătorilor, s-a scumpit considerabil. De la 8-9 lei, la aproape 15. În acest ritm, românii cu venituri medii vor avea o masă mai săracă de sărbători. 

Între timp, vina pentru aceste scumpiri este pasată între producători şi retaileri. Consiliul Concurenţei a fost sesizat pentru anchetă, chiar de ministerul Agriculturii. Sorin Minea, Romalimenta: "Este vorba despre inflaţie şi despre evoluţia leu-euro. Atât timp cât creşte euro, cresc şi preţurile."

Şi importurile masive de alimente ar putea fi o altă justificare pentru majorările de preţuri. Dar şi preţul carburanţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Preţurile la majoritatea alimentelor de bază s-au dublat de la Paşte până acum, iar masa de Crăciun ar putea să fie extrem de scumpă pentru români