Avertismentul lipit pe mai mulţi copaci din Oradea, pentru a evita o tragedie. "O idee foarte bună"
"Atenţie, risc de prăbuşire!" Este mesajul pe care cetăţenii sau turiştii din Oradea îl văd tot mai des pe arborii din tot oraşul. Pentru a evita o tragedie, autorităţile semnalizează arborii bătrâni, care riscă să se prăbuşească la prima vijelie. Zeci de copaci afectaţi de timp şi bolnavi vor fi tăiaţi sau toaletaţi în perioada următoare.
De Georgiana Botez la 02.03.2023, 14:25Cu rădăcinile putrede, afectaţi de ciuperci şi bacterii sau toaletați greșit, zeci de arbori din Oradea sunt un adevărat pericol în perioadele cu vânt puternic, ploi și vijelii. "Atenţie! Cad crengi!" sau "Atenţie! Risc de prăbuşire!" sunt mesajele de avertizare ce stau acum pe copaci, de-a lungul străzilor oraşului.
Mesaje de atenţionare pe arborii periculoşi
"Până acum am participat activ la calitatea aerului şi la protecţia împotriva vântului. Am aflat că pot deveni o masă sau o bancă în parc. Până atunci însă, te rog, fii precaut în preajma mea. Există riscul să mă prăbuşesc", scrie în anunţ. "Am încercat să găsim o metodă să şi educăm, să şi avertizăm", spune Ramona Bakk, consilier spaţii verzi urbane.
Zilnic sunt făcute evaluări pe teren de către specialiştii care verifică scoarţa copacului, rădăcina şi ramurile. Parcurile şi locurile de joacă sunt prioritare, spun ei. Doar în parcul din centrul oraşului au fost identificaţi şapte arbori bolnavi, cu risc mare de prăbuşire.
- Un muncitor a căzut în gol aproape 10 metri de pe acoperișul Primăriei Hunedoara. Bărbatul este în stare critică
- Situație bizară într-o localitate din Brăila. Oameni lăsați fără pubele de gunoi, după o dispută între...
- Patru oraşe din România vor avea zbor direct spre mare. Turiştii vor ajunge de 16 ori mai rapid pe litoral
"În interior, arborele este putregăit şi urmează a fi tăiat. Este vorba despre un castan sălbatic, are o vârstă mai înaintată, dar este tot în etapa maturităţii totuşi. La o furtună mai puternică poate să se prăbuşească", spune Florin Ciuciu, consilier spații verzi urbane.
"În parcurile mai vechi sunt arbori care au ajuns la o anumită vârstă, au ajuns la maturitate, au afecţiuni şi atunci trebuie ţinuţi sub observaţie", adaugă Ramona Bakk, consilier spații verzi urbane.
Cetăţenii sunt bucuroşi pentru această iniţiativă, cu atât mai mult cu cât şi ei pot preveni incidentele neplăcute prin sesizări către autorităţi. "Trebuie tăiată, trebuie tăiată. Că vedeţi, aici circulă oamenii şi pică pe ei", spune o femeie. "O idee foarte bună, am văzut că şi la şcoala aici au la fel, ceva similar", crede o alta.
În săptămânile următoare urmează ca angajații firmei de salubritate să toaleteze crengile uscate și să taie de la rădăcină copacii periculoși.