Bani pentru grădiniță sau creșă de la angajator. În ce condiții pot primi părinții până la 1.500 de lei lunar
Ajutor de la angajator pentru părinţii care-şi trimit copiii la grădiniţă sau creşă. O lege prevede că angajatorul poate oferi cel mult 1500 de lei salariatului, iar mai apoi își va deduce cheltuielile din impozitul pe profit. Sunt însă şi condiţii pentru acordarea acestor bani: firma să fie plătitoare de impozit pe profit, iar grădiniţa sau creşa să aibă avizul Ministerului Educaţiei.
De Andra Mitu la 09.02.2021, 19:59- Companiile care acordă ajutorul de grădiniță angajaților îşi pot deduce apoi cheltuielile.
- Experţii în resurse umane spun că, deşi nu sunt obligate de lege, multe firme vor da aceşti bani.
Bani serioşi ies din buzunarele părinţilor care-şi duc copiii la grădiniţă sau creşă. Indiferent că vorbim de stat sau de privat.
Mămică: ”Când începe grădinița se plăteste în avans masa, se dau anumite sume de bani. Undeva la 600-700 de lei la începutul grădiniței. Apoi trimestrial pentru rechizite”.
Un ajutor pentru părinţi ar putea veni de la angajatori, care pot, de anul acesta, să suporte o parte din sumă. Companiile care fac asta îşi pot deduce apoi cheltuielile.
Adrian Benţa, consultant fiscal: ”Măsura se adreseaza în principal acelor companii care au venituri mai mari de 1 milion de euro, care sunt plătitoare de impozit pe profit”
Părinții pot primi un ajutor până la 1.500 de lei
Banii se oferă în funcţie de cheltuieli. Dacă salariatul are cheltuieli lunare cu grădinița de 600 de lei, ei bine angajatorul ii va putea oferi doar aceasta sumă. În schimb, dacă acel salariat are costuri lunare cu grădinița de 2500 de lei, spre exemplu, angajatorul ii va putea oferi, în baza acestei legi, doar 1500 de lei.
Vestea i-a încântat pe părinţi.
Mămică: ”La privat este în jur de 1500 de lei, deci ar fi un plus, un avantaj. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult”
Experţii în resurse umane spun că, deşi nu sunt obligate de lege, multe firme vor da aceşti bani.
Gabriela Constantinescu, expert în HR: ”Companiile de regulă, ca să atragă și să menţină salariaţii introduc, pe lângă salariul de bază, tot felul de facilităţi pentru a avea o ofertă cât mai atractivă”.
Condiții pentru acordarea banilor de grădiniță/creșă
Ca să primească banii, părinţii trebuie să parcurgă câţiva paşi. Întâi plătesc taxa la grădiniţă sau creşă, apoi duc la angajator dovada plăţii. Companiile mai pot cere şi acte care să ateste că şcoala sau grădiniţa respectivă este autorizată de Ministerul Educaţiei, iar copilul - înscris în sistemul de educaţie timpurie. Apoi se pot da banii.
Economiştii spun însă că măsura, aşa cum a fost gândită, este discriminatorie.
Adrian Benţa, consultant fiscal: ”În romania 60 - 70 la suta din societati sunt microintreprinderi plătitoare pe impozitul pe microintreprinderi. Pentru aceste firme sau pentru salariații angajați la aceste microintreprinderi, legiuitorul nu a prevăzut o reducere de impozit”
Cum banii pentru creşă nu intră în salarii, angajaţii nu vor plăti impozit pentru ei.