Bugetul, avizat în aproape toate comisiile. Discuţii aprinse între parlamentari
Comisiile de specialitate au dat avize pentru majoritatea bugetelor insitituţiilor statului. Totul s-a derulat repede, în ciuda discuţiilor apărute în unele comisii.
De Redactia Observator la 25.02.2021, 17:35Cele mai importante însă s-au terminat chiar în urmă cu puţin timp s-a terminat Comisia de Sănătate, iar bugetul Ministerului Sănătăţii a fost aprobat, de asemenea Ministerul Educaţiei, al Muncii, al Economiei, dacă ne referim la cele mai importante.
Iar strategia este simplă: având majoritate în aceste comisii de specialitate, membrii PNL, USR-PLUS şi UDMR au respins toate amendamentele puse de PSD la legea bugetului de stat, nici măcar nu le-au mai discutat în parte, sunt 3.129 şi le-au respins pe capitole.
Au fost şi discuţii în aceste comisii de specialitate, fie cu privire la procedura de vot, fie că unii nu s-au putut conecta online sau cine să conducă aceste şedinţe, dacă membrii PSD sau PNL.
În paralel are loc şi Comisia de Buget-Finanţe, care este cea importantă şi se va termina la miezul nopţii.
Comisiile de specialitate au avizat favorabil bugetul MAI
Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că bugetul instituţiei pe care o conduce a fost avizat favorabil în comisiile de apărare reunite ale Parlamentului. El a precizat că este un buget mai mare cu 5,47%, fiind cel mai mare buget pe care l-a avut MAI în ultimii 5 ani.
„Comisiile reunite Senat şi Camera Deputaţilor a aprobat prin vot favorabil pentru bugetul MAI pentru anul 2021. Am structurat intervenţia mea şi bugetul e structurat de altfel pornind de la tabloul macroeconomic pe care am configurat bugetul pe 2021 cu principalii indicatori, în cunoaşteţi, inflaţie, deficit, creştere economică. Pornind de la acest tablou putem constata că bugetul MAI e unul mai mare faţă de execuţia preliminară de anul trecut cu 5,47%, vorbim de un buget de 20.925,5 milioane lei.
Un buget mai mare cu 5,47%, vorbim de cel mai mare buget pe care MAI îl are în ultimii 5 ani de zile. Eu cred că prin acest buget sunt create premisele unei finanţări corespunzătoare a sarcinilor instituţionale pe care MAI le are în anul 2021. Câteva cuvinte despre principalele capitole. La cheltuieli de personal, respectiv cheltuieli sociale, de ce încep cu asta? O să observaţi că peste 83% din buget îl alocăm pentru cheltuielile de personal, aproape 129 de mii de angajaţi în structurile MAI, respectiv peste 91 de mii de pensionari care provin din structurile MAI. Impactul este unul uriaş, aproape 83%, noi punem foarte mare accent pe resursa umană. Acesta este şi motivul pentru care am alocat bani suficienţi pentru a putea plăti salariile şi pensiile în MAI”, a afirmat Lucian Bode joi la Parlament.
Ministrul de Interne a mai spus că este o creştere de 20% cu cheltuielile privind bunurile şi serviciile, comparatic cu anul precedent.
„De asemenea, bunuri şi servicii. Aici avem o creştere de 20% faţă de anul 2020 pentru Poliţie, pentru IGSU, pentru Poliţia de Frontieră, echipamente pentru angajaţii MAI. Avem pentru investiţii un plan foarte, foarte ambiţios de modernizare a clădirilor. Ne interesează a avem condiţii de muncă pentru angajaţii MAI”, a completat Bode.
El a adăugat că există cea mai mare creştere la capitolul fonduri europene şi anume anul acest MAI îşi propune 1,3 miliarde, comparatic cu 500 milioane în execuţia preliminară de anul trecut.
Bugetele Secretariatului General al Guvernului şi Autorităţii Electorale Permanente, aviz favorabil fără amendamente
Bugetele Secretariatului General al Guvernului şi Autorităţii Electorale Permanente au primit aviz favorabil, joi, fără amendamente, din partea parlamentarilor din Comisiile reunite de administraţie publică.
Detaliile instituţionale legate de activitatea SGG şi a instituţiilor subordonate au fost prezentate în şedinţa comisiilor de către secretarul general al Guvernului, Horaţiu Gorun.
La SGG s-au înregistrat 23 de voturi "pentru" şi 17 împotrivă, acestea din urmă fiind ale grupurilor parlamentare ale PSD şi AUR.
Bugetul MAE, avizat favorabil
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost avizat favorabil cu amendamente respinse, joi, în comisiile de specialitate.
Între amendamentele respinse s-a numărat şi cel depus de mai mulţi parlamentari de la PSD prin care s-a cerut suplimentarea bugetului MAE cu suma de 3.955.400 lei pentru 25 de posturi de ministru consilier promovare comercial-economică în cadrul ambasadelor României, în interesul statului.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, la ieşirea de la audierile din comisiile de specialitate, că bugetul alocat MAE pentru 2021 este cu 1,07% mai mare faţă de 2020, ceea ce permite atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare în acest an.