Buletinele cu cip ar putea deţine informaţii despre istoricul medical, înlocuind cardul de sănătate. Implementarea lor, amânată de noile contestaţii
Mai avem de aşteptat până când vom primi noile buletine cu cip. Realizarea lor s-a împiedicat în mai multe contestaţii şi o plângere penală. În plus, că nu avem nici măcar infrastructura necesară pentru editarea lor sau citirea cipurilor în instituţiile publice.
De Redactia Observator la 27.05.2023, 10:25În câteva luni, cărțile de identitate electronice vor începe să ia locul buletinelor pe care le folosim acum. Noile acte ar ajuta la eliminarea birocrației. Doar că încă sunt câteva obstacole.
Bogdan Dinu, reporter Observator: De la începutul licitației și până în prezent, trei firme au depus patru contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. La acestea se adaugă și o plângere penală depusă la Curtea de Apel din București.
Chiar şi aşa, ministrul de Interne spune că totul se desfășoară conform planului.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Noi sperăm că aceste contestații să se soluționeze cât mai urgent cu putință, astfel încât la termenul pe care ni l-am propus să avem noile cărți de identitate implementate și în municipiul București.
- Când vor primi românii noile buletine cu cip. Realizarea lor, îngreunată de contestaţii
- Buletinul de București, mai greu de obținut. Parlamentarii vor să elimine situațiile în care mii de persoane...
- Noile buletine. Când vor trece românii la cărţile de identitate electronice. Ţinta până în 2026: 8 milioane...
După București, vizate sunt și municipiile reședință de județ. Noile cărți de identitate circulă, însă, încă din anul 2021, în Cluj-Napoca. Aproape 11.000 de cărți de identitate electronice au fost emise de când a fost lansat proiectul pilot.
Alex Prunean, reporter Observator: Pe lânga cele înscripţionate în mod clasic, la vedere, noua carte de identitate are stocate în format digital, fotografia deţinătorului, două amprente dar şi datele acestuia. Pe cip pot fi încărcate şi informaţii despre istoricul medical, iar totul este securizat de un cod pin. Instituţiile nu pot citi încă aceste informaţii, astfel ca singurul avantaj rămâne dimensiunea redusă, similară cu cea a unui card bancar.
În viitor, cartea electronică de identitate ar urma să înlocuiască și cardul de sănătate. Și date precum grupa sanguină sau bolile cronice de care titularul suferă vor fi înregistrate pe cip.
Cătălin Giulescu, director Evidența Persoanelor: Ghișeele fizice se vor transforma în ghișee online, vom avea posibilitatea să accesăm aceste servicii online. Titularii vor avea posibilitatea să se autentifice folosind cartea electronică de identitate.
La începutul lunii septembrie, actele electronice ar trebui să ajungă în marile orașe ale țării.