Video Buletinul de București, mai greu de obținut. Parlamentarii vor să elimine situațiile în care mii de persoane locuiau în acte la aceeași adresă
Buletine de Bucureşti cu porţia, asta cer parlamentarii. Situaţiile cu mii de cărţi de identitate pe aceeaşi adresă ar putea deveni istorie. Iar numrul maxim de buletine pe o adres s-ar putea stabili în funcţie de suprafaţa casei. Două camere-două buletine. Şi cozile de la vize de flotant de dinaintea alegerilor ar putea dispărea.
Mult râvnitul buletin de Bucureşti pentru care femeile din provincie se căsătoreau cu bărbaţi din Capitală, acum se obţine cu un simplu telefon şi o sumă modică. Iată!
"Vă sunt în legătură cu antuntul dumneavoastră. Înţeleg că mă puteţi ajuta cu o viză."
"Nu mai pot face viză de flotant până în august anul viitor. Nu am voie decât 2 vize, dar pot să fac viză de domiciliu, adică buletin de Bucureşti."
"Care e preţul?"
"Dacă sunteţi tânără şi e doar pe 10 ani, este 500 de lei. O mie de lei luam de obicei pentru o persoană."
"Mai are cineva buletin acolo? Mă gândesc să nu dăm de bănuit."
"Nu, e fără număr, draga mea. Buletine de Bucureşti se pot face fără număr."
Nu pentru mult timp! Parlamentarii propun ca numărul de buletine să fie stabilit în funcţie de suprafaţa casei.
Cum s-ar putea schimba legea buletinelor?
Cristina Filip, reporter Observator: "În acest bloc, de exemplu, sunt apartamente cu 2 camere cu o suprafaţă de 52 de metri pătraţi. Aici s-ar puta face doar 2 cărţi de identitate pe locuinţă, excepţie fac situaţiile în care in apartament stau mai multe persoane din aceeaşi familie."
Un parlamentar vrea să pună capăt şi celebrului turism electoral.
Gigel Ştirbu, iniţiator: "În anumite localităţi se fac vize de flotant cu o perioadă scurtă de timp înainte de alegeri iar acei oameni vin votează în acea localitate după care timp de patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.Veţi vedea o creşte extraordinară, aproape o dublare, o triplare a numărului de vize de flotant în aceşti ani electorali."
Sau a crescut de 4 ori, cum este cazul judeţului Mehedinţi înaintea alegerilor din 2020. Cu peste 10.000 a crescut şi numărul avizelor emise în Olt. Aproape aceeaşi situaţie a fost în Buzău, Caraş Severin, Giurgiu sau Gorj. Din topul preferinţelor nu a dispărut nici Bucureştiul.
Cristina Filip, reporter Observator: "Doar in 2021 Bucureștiul a câștigat peste 31.000 de noi rezidenti. Aici în sectorul 6 au fost eliberate 7.618 vize de flotant. De departe, însă, cel mai râvnit a fost sectorul 3 cu 7.853 de vize eliberate."
Dacă propunerea trece, nu se va mai putea vota cu viza dacă aceasta nu a fost emisă cu cel puţin un an înaintea alegerilor. Rămâne, însă, migraţia pentru viză a părinților care vor să îşi înscrie copilul la o anumită şcoală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰