Buna Vestire: Sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Ce nu avem voie să facem pe 25 martie ca să ne meargă bine
Credincioşii sărbătoresc pe 25 martie Buna Vestire şi se bucură de prima dintre cele două dezlegări la peşte din postul Paştelui. Pieţele şi magazinele au fost pline de clienţi în căutare de marfă proaspătă. Cei mai multi au cumpărat însă puţin, doar de poftă, pentru că preţurile sunt cu 30% mai mari decât anul trecut.
De Andreea Filip la 25.03.2023, 13:24"Calcan, scrumbie, hanus, adică un guvid mai frumos şi mai mare, cam astea sunt.'' Acestea sunt recomandările pescarilor, care tocmai au venit din larg. Cum cererea e mare în fiecare an şi sute de turişti vin ca să mănânce peşte la malul mării, proprietarii de cherhanale din Constanţa s-au reorientat: aduc marfă proaspătă şi din lacuri private.
Matei Datcu, proprietar restaurant: L-am adus acum de la baltă, de la Bugeac, tata se ocupă acolo mai mult, ca şi cantitate sunt în jur de 500 (n.r. kilograme). Toată familia ne pregătim fix pentru sărbătoarea de sâmbătă.
Din mare sau din baltă, peştele ajunge direct în bucătărie unde este transformat în borş, storgeag, este pus la cuptor, pe grătar, cu lămâie, legume sau pur şi simplu marinat cu ceapă şi oţet.
Liliana Gheorghe, bucătar: De Buna Vestire vor fi undeva la 200 de litri de storgeag. În total, undeva la 400-500 de litri (n.r. de ciorbă).
Şi în pieţe a fost forfotă. Clienţii mai mult s-au uitat, însă, decât au cumpărat. Cel mai ieftin peşte din galantarele din Constanţa e novacul - 20 de lei kilogramul. Crapul se vinde cu 32 de lei kilogramul, iar cel mai scump este sturionul, 55 de lei kilogramul.
"De Buna Vestire cam ce peşte aţi vrea să luaţi?
Din ăla mai ieftin, de care să iau?
Cum vi se par preţurile?
Scump.''
"Am luat pentru borş şi pentru prăjit nişte peşte.''
"Mă duc şi iau nişte macrou congelat, că e 17,5 lei, că de pe aici nu prea îmi permit.''
Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători pentru creştinii ortodocşi şi catolici.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Este începutul sărbătorilor, pentru că atunci se vesteşte venirea în lume, coborârea din cer a fiului lui Dumnezeu. Este marea sărbătoare a Maicii Domnului.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a lămurit şi dilema consumului de fructe de mare în post.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Legumele, orice fel de legume şi fructe. Acestea sunt de post. În niciun caz aşa zisele fructele de mare, care sunt animale.
România importă peste 100 de mii de tone de peşte anual, adică 90% din consumul naţional, peştele congelat fiind în topul preferinţelor pentru că este cel mai ieftin. Importurile au provenit în principal din țări precum Spania, Polonia și Canada. De export nici nu poate fi vorba. Consumul de peşte în România a crescut de la 6,5 kg pe cap de locuitor pe an, în urmă cu 12-13 ani, la 8,5 kg.
Ce semnificaţie are Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie 2023
Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, mai exact 25 martie. În ziua Bunei Vestiri este sărbătorit momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul său şi a primit de veste de la Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe data de 26 martie. Prăznuită în fiecare an în perioada Postului Mare, este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte.
Credincioşii sărbătoresc Buna Vestire cu exact 9 luni înainte de Naşterea Domnului. Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret. Aici există chiar o grotă ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor.
Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox, pe 25 martie 2023
Calendar ortodox 25 martie 2023. Buna Vestire este o sărbătoare cu cruce roşie. Prin urmare, femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii nu au voie să lucreze la câmp sau să facă alte treburi în gospodărie. Ar trebui să meargă la biserică, să se odihnească, să citească, să se roage etc.
În caz contrar, cutumele religioase subliniează faptul că necazurile se vor abate asupra familiei care nu sărbătoreşte cum se cuvine o astfel de zi.
De Buna Vestire se mănâncă peşte
În unele biserici, de Buna Vestire se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.
În tradiţia populară, se cred că omul care gustă din peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. De asemenea, se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
Tradiţii româneşti de Buna Vestire
Odată cu cea mai veche sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an. Din acest motiv, oamenii consideră data de 25 martie şi Ziua Cucului. Pentru că pasărea anunţă sosirea primăverii, oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru primul cântec în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. În caz contrar, nu vor avea toate cele enumarate. Dacă trilul te prinde pe stomacul gol, este semn rău. În anumite zone, tinerii îl întreabă pe cuc lucrurile care îi interesează.
Oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. Conform tradiţiei, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, hrană pentru îngeri. În unele zone, copacii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică. În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare, iar în Maramureş, localnicii iau lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.