Antena Meniu Search
x

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie. 

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 16:52

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii
Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii - Arhivă Observator

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile pică pe 4 iunie 2023 la ortodocşi

Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.

Pe acelaşi subiect

Când pică Rusaliile la catolici în 2023

Rusaliile se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Catolicii vor sărbători anul acesta pe data e 28 mai.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor

Cuvântul Rusalii provine din latinescul "rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor. 

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Semnificația Rusaliilor creștine mai poate cuprinde următoarele aspecte:

  • revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt;
  • încununarea Paștelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor;
  • adunarea comunității mesianice, potrivit profețiilor;
  • deschiderea Bisericii către toate popoarele;
  • începutul misiunii.

Deja Apostolul Pavel acorda importanță acestei sărbători. Pentru comunitățile creștine care aveau vii înaintea ochilor roadele și mărturiile acestei zile de întemeiere a Bisericii, împreună cu minunile Duhului Sfânt, sărbătorirea anuală a coborârii Duhului Sfânt era de la sine înțeles.

Potrivit informațiilor din Peregrinatio Etheriae, spre sfârșitul secolului al IV-lea, la Ierusalim, sărbătoarea începea cu o celebrare nocturnă. Dimineața, prima slujbă se ținea pe Golgota, iar a doua pe Sion, locul coborârii Duhului Sfânt. După-amiaza, pe Muntele Măslinilor se ținea o celebrare în amintirea Înălțării Mântuitorului.

La Roma, Rusaliile au devenit, pe lângă Paști, a doua sărbătoare rezervată botezurilor. De aceea, vigilia și săptămâna Rusaliilor au fost rânduite asemănător vigiliei și săptămânii Paștelui. Deja în vremea Papei Leon cel Mare (440-461), în săptămâna după Rusalii urmau trei zile de post din ciclul Quattuor tempora. În secolul al XI-lea, s-a introdus, în Biserica Romei, octava Rusaliilor; în 1969, prin revizuirea anului liturgic, s-a înlăturat octava, pentru a se reveni la structura în care Rusaliile încheie ciclul pascal.

Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Ce este strict interzis să facem de Rusalii

Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”. 

Calendar ortodox complet cu principalele sărbători din 2023

1 ianuarie - Sfântul Vasile

6 ianuarie - Boboteaza

7 ianuarie - Sfântul Ioan

2 februarie - Întâmpinarea Domnului

25 martie - Buna Vestire

9 aprilie - Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)

16 aprilie - Învierea Domnului (Sfintele Paști)

17 aprilie - A doua zi de Paşti

18 aprilie - A treia zi de Paşti

23 aprilie - Sfântul Gheorghe

21 mai - Sfinţii Constantin şi Elena

25 mai - Înălţarea Domnului

4 iunie - Rusaliile

5 iunie - A doua zi de Rusalii

24 iunie - Sânzienele

29 iunie - Sfinţii Petru şi Pavel

20 iulie - Sfântul Ilie

6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului 

15 august - Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului)

8 septembrie - Sfânta Maria Mică (Naşterea Maicii Domnului)

14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci

1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului

14 octombrie - Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi

26 octombrie - Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir

27 octombrie - Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou

8 noiembrie - Sfinţii Mihail şi Gavril

21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei

6 decembrie - Sfântul Nicolae

25 decembrie - Naşterea Domnului (Crăciun)

26 decembrie - A doua zi de Crăciun

27 decembrie - A treia zi de Crăciun 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii