Bunătăţi de Paşte, la târgul din Miercurea Ciuc
Iepuraşi din turtă dulce, ouă de struţ pictate manual sau pate de bibilică. Toate se dau precum cozonacul cald pe care oaspeţii târgului de la Miercurea Ciuc sunt invitaţi să-l guste direct din coşniţă.
De Redactia Observator la 19.03.2017, 20:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Iepuraşi din turtă dulce, ouă de struţ pictate manual sau pate de bibilică. Toate se dau precum cozonacul cald pe care oaspeţii târgului de la Miercurea Ciuc sunt invitaţi să-l guste direct din coşniţă.
Iepuraşi numai buni de luat acasă. Decoraţi în nuanţe vesele, stau unii lângă alţii, lângă mignons sau ouă dulci. Sunt din turtă dulce şi ar trebui să ajungă la copii de Paşti. Dar nimeni nu mai are răbdare până atunci, aşa că minunăţiile se consumă pe loc. Aşa cum tot pe loc, se degustă şi feliile de cozonac.
Şi la cumpărat ouă încondeiate manual se înghesuie lumea. Ca-n fiecare an, la târgul de la Miercurea Ciuc. Meşterii s-au pregătit încă din toamnă. Au golit ouăle şi le-au pictat. Majoritatea, de găină, însă sunt şi de gâscă sau de struţ.
Costă 80 de lei, dar ca să-l picteze, meşterului i-a luat aproape două zile. Cel mai scump ou de struţ poate să ajungă şi la 150 de lei bucata. Clienţi sunt însă destui.
Unii cumpărători îşi fac deja aprovizionarea pentru masa de sărbători. La capitolul şuncă, au de unde să aleagă. Sunt zeci de sortimente, de la cea fiartă în cuptor cu lemne, la cea crudă sau uscată, cu preţuri între 20 de lei şi 35 de lei kilogramul.
Însă pe lângă produsele tradiţionale, vizitatorii au parte şi de surprize...
Iar de anul acesta, pateul de bibilici, mai ales reţeta îmbunătăţită cu trufe, va zbura peste mări şi ţări. Până în Japonia.