Cantină socială din Galați, în prag de faliment: "Mâncăm aşa ca să nu murim"
Situaţie critică la cantina socială din Galaţi. Aceasta este în prag de faliment şi lucrează în sistem de avarie, din cauza exploziei preţurilor la alimente. Cum majorarea preţului la alocaţia de hrană întârzie să apară, cantina mai are mâncare, doar pentru două-trei săptămâni. Furnizorii se feresc să mai încheie contracte pe termen lung şi, astfel, licitaţiile de achiziţii nu se mai pot efectua.
De Adrian Obreja la 06.04.2022, 09:03Cantina socială din Galaţi este deschisă non-stop. De acolo pleacă zilnic peste 600 de porţii de mâncare: 400 spre oamenii nevoiaşi, asistaţi social, iar 200 pentru refugiaţii ucraineni.
Picu Apostol Roman, director Cantină Socială Galaţi: Alocaţia de hrană pentru cantinele sociale pe lege, în România este fixată la 12 lei pe zi, două mese, prânz şi cine.
Problema este că norma de hrană trebuie respectată prin lege - calorii şi gramaj - iar la preţurile actuale acest lucru este imposibil.
Prețurile mari falimentează și cantinele sociale
- Lista măsurilor propuse de Guvern pentru a contracara explozia preţurilor. Vouchere pentru milioane de români
- Ce restanţă are o pensionară la întreţinere, după ce banii i-au ajuns doar pentru mâncare. "Cu ce să le...
- Românii au rămas fără bani pentru plata întreținerii. Ce riscă cei care nu achită facturile 3 luni la rând
Bucăreasă: În viitor nu ştiu ce vom face. Probabil, vom diminua meniul. Deoarece preţurile sar, vom diminua. Acum, folosim din rezerve.
Bucătărese: Pe viitor vom vedea. Dacă nu se măreşte alocaţia de hrană, nu ne vom descurca.
Nici hrana rece nu mai este o soluție. Rezervele din depozit se vor epuiza în curând.
Director: Acesta este un pui, care până acum era la opt lei, iar acum suntem în situaţia să-l cumpărăm la 15 lei. Nu mai zic de zahăr de la 3,5 la 5 lei.
Picu Apostol Roman, director Cantină Socială Galaţi: Cam după trei luni de zile, nu cred că vom mai putea să menținem un nivel al porţilor adecvat. Aşa cum s-au obişnuit cetățenii noștri din Galaţi.
Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât furnizorii de hrană evită să mai încheie contracte de lungă durată şi astfel licitaţiile de achiziţii vor deveni istorie.
Picu Apostol Roman, director Cantină Socială Galaţi: Pentru că eu îi chem la reofertare din trei în trei luni de zile. Iar acum, sunt pus în situaţia să fac negocieri la prețuri mult mai mari.
Cei mai afectaţi sunt oamenii nevoiaşi, care supravieţuiesc datorită porţiilor de mâncare primite de la cantină.
Asistat: Mâncăm aşa ca să nu murim. Păi eu aveam 108 kg, iar acum 62. Păi ce fac?
Asistaţi: Nu suntem mulţumiţi. N-ajunge mâncarea. E prea puţină.
Situaţia de la cantina socială din Galaţi este similară cu cea a celorlalte unităţi, care produc porţii similare pentru spitale, cămine de bătrâni sau penitenciare.