Antena Meniu Search
x

Video Ce restanţă are o pensionară la întreţinere, după ce banii i-au ajuns doar pentru mâncare. "Cu ce să le achităm?"

Nu mai avem nici bani de întreţinere. După valurile de scumpiri la alimente şi utilităţi, avizierele blocurilor din Capitală s-au umplut de restanţieri. Oamenii au de făcut o alegere incredibilă: îşi cumpără mâncare sau îşi plătesc facturile la zi. Aşa că mulţi taie din buget orice nu e nevoie de bază şi fac economii: stau pe întuneric.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 19:49

Vezi și

Mâncare sau facturi? 

Georgeta Panduru, locatar cu restanţe: Ce să faci? Plăteşti întreţinerea sau îţi iei mâncare? Trebuie să îţi iei mâncare și întreținerea rămâne acolo restanţă.

Este soluţia de avarie a multor locuitori din Capitală. Doamna Georgeta a ales să cumpere mâncare luna trecută. Însă nu ştie cum o va scoate la capăt cu restanţele.

Reporter: Ați rămas restanță vreo lună?

Georgeta Panduru, locatar cu restanţe: Da. La întreținere.

Reporter: Cât?

Georgeta Panduru, locatar cu restanţe: 500-600 lei. Nu avem cu ce. Pur şi simplu cu ce să le achităm?

Preţurile crescute copleşesc bugetele. Şi nevoile de bază devin singurele priorităţi.

Pensionar: Nu mă descurc deloc, nu mă descurc. Pensia mică, grijile mari.

Pensionar: Ne străduim să facem faţă.

Reporter: Cum?

Pensionar: Reducând alte cheltuieli, chetuieli legate de timpul liber, alte bucurii că să fim cu plăţile la zi să nu fim restanţieri.

Locatar: Când mă uit la televizor nu mai aprind lumina. Stau de la lumina lui. Asta e. Dacă nu facem ecnomie nu putem rezolva.

Zeci de restanţieri sunt în aproape fiecare bloc din Capitală

Mircea Florian Paraschiv, preşedinte de bloc: Oamenii mai degrabă isi cumpara mancare decât să plătească utilităţile. Dacă nu plătim factura de gaze, în 45 de zile ne debranşează şi rebranşarea costă foarte mult. Vreo 2.000 de lei.

Pentru a evita debranşarea, unii administratori încearcă să plătească în rate facturile. Chiar dacă preţul gigacaloriei a fost scăzut iarna aceasta, inclusiv cei branşaţi la Termoenergetica au acumulat datorii.

Mircea Florian Paraschiv, preşedinte de bloc: Avem in jur de 9.000 de lei restante care trebuie achitată pana pe data de 28.

Catinca Chiţu, administrator de bloc: Suma acumulată cu restanţierii pe care îi avem este 430 de milioane.

Majoritatea utilităţilor se pot plăti în termen de 30 de zile de la emiterea facturii. După această perioadă se adaugă penalizări în fiecare zi. Iar apoi se poate trece la executare silită. Reguli ceva mai blânde sunt la compania de termoficare din Capitală. Cei branşaţi la Termoenergetica şi au 3 facturi restante pot fi executaţi silit în instanţă. În cazul în care această variantă nu poate fi pusă în practică, atunci vor fi debranşaţi. Însă debranşarea celor conectaţi la reţeaua de termoficare este interzisă pe perioada sezonului rece.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce restanţă are o pensionară la întreţinere, după ce banii i-au ajuns doar pentru mâncare. "Cu ce să le achităm?"