Antena LIVE

Curs valutar

Carmen Schuster s-a întors acasă, din Germania, ca să-și salveze satul natal | Video

S-a născut într-o familie de sasi din Transilvania, dar a ajuns de mică în Germania, apoi s-a întors acasă si-a reclădit istoria satului natal. Este povestea unei femei care a făcut Cincsorul să înflorească. A restaurat patru case vechi si biserica de peste opt secole, dar mai important de atât – a oferit un exemplu în comunitate. Acum, cei 600 de localnici primesc cu bratele deschise mii de turisti din toată lumea

De la 17.10.2020, 22:50
WhatsApp
Vezi și:

Când salvezi o casă, salvezi istoria unui loc și, odată cu ea, o întreagă comunitate. E ceea ce Carmen Schuster a învățat când s-a întors în satul ei natal de la poalele munților Făgăraș, după o lungă perioadă petrecută în Germania. Ce a găsit aici, în urmă cu 20 de ani, a tulburat-o.

Carmen Schuster: "Un sat cumva fără perspectiva si un sat care ar fi meritat mult mai mult. Erau case părăsite, multă lume plecase. Nu puteam să concep că un sat atât de frumos cu o traditie atat de bogata, cu cladiri de patrimoniu, va fi un sat invins de ceea ce se intampla in jur. Inclusiv de globalizare, de atractia vestului, de plecarea tinerilor"

Într-un Cincșor complet diferit de perioada lui de glorie, în care-l lăsase, și-a propus inițial un singur proiect și-apoi să se întoarcă în Germania: să restaureze biserica fortificată pe care o vedea în copilărie pe geamul casei părintești.

Carmen Schuster: "Biserica are peste 800 de ani deci suntem într-un spatiu in care am avut de-a face cu foarte multe evenimente istorice si personale"

După ce a salvat biserica, Carmen Schuster s-a uitat în jur. Toate clădirile cădeau. A decis atunci să cumpere ruinele unei școli. Apoi o fostă parohie, apoi încă o casă, si in final, clădirea care adăpostise fostul CAP. A salvat astfel fiecare lemn și fiecare zid sub care se ascundeau comori si povesti nespuse.

Carmen Schuster: "Cand am început sa o restauram, dupa 20 de straturi de tencuiala au aparut diferente de culoare si pentru noi a fost un indiciu ca de fapt avem de-a face cu ceva mult mai valoros decat parea initial. Sunt niste fresce medievale din perioada renașterii transilvanene. Am restaurat aceste fresce împreuna cu universitatea de arta din bucuresti si pana la urma este o bijuterie. Se pare ca este singura casa din zona rurala din transvilania care are un tip de fresca medievala pastrata itnr-o stare destuld e buna"

A transformat cele 4 clădiri în case de oaspeți cu 20 de camere. Aici, tot ce gătește bucătarul vine din grădinile pe care angajații – cu toții oameni din Cincșor - le îngrijesc.

Adrian Boşcu, bucătar: În functie de ce avem in gradina, aia si facem in bucatarie. Si ne gandim de primavara ce am putea cultiva ca sa putem sa folosim tot timpul anului"

Adrian Boșcu a trăit pe pielea lui schimbarea comunității din Cincsor. Dacă la început localnicii priveau cu suspiciune cum Carmen Schuster le transformă satul, le promovează rețetele și le deschide larg oaspeților poarta, azi intreaga comunitate si-a deschis nu doar portile, ci si sufletul.

Adrian Boşcu, bucătar: "Au venit multi din Germania si ne-au spus. Va cunoaste toata Germania"

Ramona Amariei, angajată: "Am cunoscut fel si fel de oameni deosebiti fata de cei din sat cu alta mentalitate, cu alt fel de a gandi, cu alta perspectiva, cu alte initiative de a porni de a face ceva"

Carmen Schuster: "Poți sa faci un business foarte bun inclusiv susținând cultura din zona ta din satul respectiv"

Carmen Schuster spune că nu banii o motivează. Și se amuză recunoscând că, probabil, e cel mai slab plătit antreprenor din România.

Carmen Schuster: "Salariul meu aici e de 1416 lei"

Dar se bucură de cei peste 2.000 de oameni care-i calcă pragul anual. De cei 8.000 de turiști care vizitează biserica în fiecare an și pentru care Carmen Schuster este ghid. De oamenii din sat care au învățat de la ea să-și îngrijească si să-si aprecieze mai mult gospodăriile.

Carmen Schuster: "Trebuie doar sa te uiți ce ai in satul tau si tre sa fii dispus sa faci treaba in fiecare zi. Deci nu e nicio mare minune, e pur si simplu determinarea de a creste cu ceea ce ai, de a-ti face zilnic treaba si sa fii dispus sa acumulezi niște cunoștințe care te pot duce la un rezultat bun. Sa dorești sa înveți, asta e cel mai important"

Astăzi, în interiorul bisericii din sat, locul unde a început totul, fotografii cu sătenii țin loc de icoane. Ca o dovadă în plus ca omul sfințește locul. Iar oamenii Cincșorului au sfințit pământul lor.

Carmen Schuster: "Vrem o tara ca afara? NU vrem o tara ca afara, vrem o tara care sa respecte niste standarde ca afară de calitate. Nimeni nu raspunde pentru viata noastra, noi suntem responsabili pentru viata pe care o ducem, pentru modul in care interacționăm, noi suntem responsabili pentru faptele noastre"

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

istorie observatorweekend19 sasi social transilvania turisti
Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025