Carnea de porc, alimentul cel mai apreciat de către români
Nicio masă fără carne. Cel puţin asta arată statisticile oficiale. În vremuri de criză financiară, consumul a scăzut. Însă, în ultimii ani, friptura e nelipsită din meniu. Semn că o ducem mai bine, spun specialiştii. Consumul de carne în ţara noastră a atins un nivel record.
De Greta Neagu la 24.01.2020, 21:40Nicio masă fără carne. Cel puţin asta arată statisticile oficiale. În vremuri de criză financiară, consumul a scăzut. Însă, în ultimii ani, friptura e nelipsită din meniu. Semn că o ducem mai bine, spun specialiştii. Consumul de carne în ţara noastră a atins un nivel record, cel mai mare din ultimii 30 de ani.
Consumul de carne a atins un nivel istoric în 2018, dacă ne raportăm la ultimele trei decenii, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Un român consumă într-un an cam 77 de kilograme de carne. Iar dacă e să vorbim despre preferinţe, carnea de porc rămâne, în continuare, cea mai consumată, cu un procent de 38% din total, urmată de carnea de pui cu un procent de 27%.
În doar cinci ani, consumul anual de carne pe cap de locuitor a crescut cu 22 de kilograme. În medie, mâncăm zilnic câte 200 de grame de carne. Specialiştii asociază asta cu creşterea veniturilor.
Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Pe de o parte a fost creşterea veniturilor populaţiei, a salariului minim garantat, care a obligat şi la celelalte, chiar dacă nu suntem la un nivel la care ar trebui să fim. A fost reducerea TVA-ului la produsele alimentare
În carmangerii, vânzătorii spun că au clienţi care preferă să cumpere des, în cantităţi mici.
Florin Laculiceanu, reprezentant carmangerie: Două kile de carne tocată să facă nişte sărmăluţe sau ceva la cuptor pentru o friptură, două. Iau strictul necesar, de 20-30 de lei. Deci nu se mai fac cumpărături foarte mari
Florin Laculiceanu, reprezentant carmangerie: Este cerut şi porcul, mai ales că este carne românească, porc românesc. Viţelul, la fel, merge şi el-jumătate, jumătate
Cu un astfel de apetit pentru carne, românii se apropie de americani care, în medie, consumă fiecare în jur de 100 de kilograme de carne într-un an. Există şi un capitol la care îi depăşim pe vestici.
Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Preţul cărnii de porc în România este mai scump cu 5 până la 10 procente faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene, unde veniturile sunt foarte mari
Pe lângă carne, românii cosumă, cel mai mult, tomate, varză şi ceapă, iar dintre fructe, merele sunt cele mai populare. De altfel, sute de mii de români au ales un stil de viaţă vegetarian.