Cât costă aerisirea caloriferului şi verificarea centralei. Operaţiunea, esenţială înainte de iarnă
Nopţile au devenit din ce în ce mai reci aşa că unii au pornit deja centrala termică. Puţini ştiu însă că verificarea presiunii şi aerisirea sistemului sunt vitale pentru buna funcţionare pe timpul iernii. Specialiştii ne recomandă să facem verificarea an de an, înainte să încălzim caloriferele.
De Andreea Milea la 12.10.2023, 19:51Fie că avem centrală de apartament sau suntem branşaţi la reţeaua de termoficare, sistemul de încălzire trebuie pregătit pentru iarnă.
Instalator: "Aici aerisim coloana. Când vor da drumul, facem o dată şi apoi la două, trei zile. Ia, uite, se aude. Nu au băgat presiune aici, doar foarte puţin. De câte ori faceţi aerisirea la un bloc? Fac de patru, cinci ori."
Asociaţiile de locatari din Bucureşti au început deja pregătirile. Ca să scape de griji, unii au angajat instalatori care să se ocupe de tot.
Aurel Cristea, preşedinte de bloc: "Persoana angajată e un fel de instalator mecanic al blocului. Salariul pe lună e aproape 2.000 de lei."
Reporter Observator: "E importantă această aerisire?"
Aurel Cristea, preşedinte de bloc: "Da. Altfel sunt apartamente, sunt calorifere care nu dau căldură. Sunt calorifere care au numai 2, 3 elemenţi calzi."
Cât costă aerisirea caloriferelor?
Operaţiunea trebuie făcută şi de cei cu centrală proprie. Dacă nu vă pricepeţi, un specialist vă costă în jur de 250 de lei.
Andreea Milea, reporter Observator: "Pentru a fi siguri că nu avem probleme în sezonul rece, specialiştii ne recomandă să facem o revizie tehnică a centralei, an de an. Preţul pentru o astfel de intervenţie începe de la 200 de lei şi poate să ajungă până la 400 de lei."
Instalatorii vin şi cu sfaturi pentru un consum cât mai mic.
Adrian Chicoş, instalator autorizat: "Trebuie să o folosim pe o temperatură medie la apă caldă, să nu fie potrivită apa caldă pe o temperatură foarte mare în aşa fel încât să trebuiască să o combinăm cu apă rece pentru că nu are sens. Este o risipă degeaba. O vom potrivi pe undeva la 43 de grade. Iar la butonul de temperatură a căldurii să fie în jur de 40-45 de grade. În felul ăsta nu vom avea valuri de căldură."
Dacă cei cu centrală proprie pot face economie, cei branşaţi la reţeaua de termoficare vor scoate şi mai mulţi bani din buzunare iarna aceasta. Până la finalul anului sunt obligaţi să monteze repartitoare.
Andreea Milea, reporter Observator: "În funcţie de firma de la care veţi cumpăra repartitorul, acesta poate să coste între 150 şi 200 de lei. Spre exemplu pentru o garsonieră, aceasta investiţie se va ridica la 600 de lei şi va creşte în funcţie de dimensiunea aparrtamentului dumneavoastră. Dacă aveţi un apartament cu 4 camere, atunci veţi plăti peste 1.000 de lei."
Citirea lor costă încă 3 lei, pe lună, pentru fiecare repartitor în parte. Oamenii spun că acest sistem nu face decât să crească factura la agent termic.
"Nu îmi permit. Sunt pensionară şi nu îmi permit. Cam 1.000 de lei ar costa pentru 4 calorifere. Şi eu am 1.600 pensia."
Cei care nu se vor conforma riscă amenzi de până la 1.000 de lei.