Cât costă un kilogram de miel în acest an: "Puţină lume îşi va permite să cumpere miel de sărbători"
Ca în fiecare an, ultimele zile înainte de Paşte vin cu forfotă şi aglomeraţie la cumpărături. Şi, ştim cu toţii, nelipsit de pe masa tradiţională este mielul pentru drob, friptură sau în ciorbă. Anul acesta însă porţiile vor fi mai mici pentru că preţurile s-au dublat faţă de anul trecut.
De Redactia Observator la 29.04.2021, 13:31- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Preţul cărnii de miel din acest an îi determină pe mulţi să cumpere fix cât au nevoie pentru o friptură, un drob şi o ciorbă de miel. Pentru o bucată de carne de miel, un bărbat a plătit 53 de lei. Alţii însă nu se mai uită la bani, doar se apropie sărbătorile.
35 de lei costă un kilogram de carne de miel, în acest an. Cu 15 lei mai mult faţă de anul trecut. O explicaţie, spun crescătorii este că, sunt mai puţini miei la vânzare pentru că se exportă mult.
Gina Baciu, comerciant: Mielul e la 34 de lei kilogramul indiferent ce ia omul, iar organele la fel, pentru drob. Depinde de bugetul omului, o pulpă, şi un kilogram le dăm, şi la carcasă şi la jumătate.
Client: Anul trecut am cumpărat miel tranşat, dar încă nu este ofertă, ţăranii nu vin pentru că trebuie să plătească pentru intrarea în piaţă, trebuie să plătească taxă destul de mare la abatorizare, aşa că e destul de problemă. Puţină lume îşi va permite să cumpere miel de sărbători.
Client: Un pic e mare, la veniturile noastre preţul e cam mare, să fim sinceri.
Client: Am luat unul întreg şi îl împart cu cuscra mea. Împărţim, suntem împreună.
la gândul că vor putea fi împreună de Paşte mulţi cumpără câte puţin din de toate ca masa să fie plină.
Client: Am luat cam de toate. Pentru familie, aşteptăm nepoţii, copiii, rudele, apropiaţii.
Dr. Liviu Tudoran, specialist în alimentaţie publică: Carnea de miel este o trecere prin fineţea, textura, compoziţia ei, spre o alimentaţie de vară, o alimentaţie care necesită un raport energetic. Calităţile nutritive ale cărnii de miel de multe ori concurează cu carnea roşie, cu carnea de vânat, carnea grasă de porc.
Secretul fripturii de miel
Secretul fripturii de miel spun bucătarii cu experienţă este baiţul. Reţeta e simplă. Carnea se lasă la macerat într-un vas peste care se pun sare, piper, boia, 2-3 foi de dafin, 4-5 căţei de usturoi, ceapă, iar înaintea de a o lăsa la frigider, stropim cu puţin vin.
Bucătar: Dacă punem de azi pe mâine în baiţ se frăgezeşte şi i se schimbă gustul.
Pentru grumanzii care nu au răbdare, tocăniţa de miel este ideală. Se face pe loc, iar cea mai potrivită este carnea de pe coastă pe care o călim în ceapă şi puţin boia.
Bucătar: O dăm la foc potrivit, mai micuţ, să se facă încet că atunci e mai bună. Şi dacă nu e fiartă carnea mai punem câte o picătură de apă să se înăbuşe, să fie bună, să fie suculentă.
La final, se serveşte musai cu:
Client: Un pahar de vin sau. două. Este băutura care se servea în vremurile mai vechi.