S-a aflat cauza incendiului de la Palatul Episcopal din Oradea. Raportul a fost trimis magistraților
De Redactia Observator la 21.11.2018, 10:47Noi detalii ies la iveală în cazul incendiului care a mistuit Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Surse din anchetă spun că se confirmă ipoteza potrivit căreia flăcările ar fi pornit de la o defecţiune a instalaţiei de iluminat arhitectural. De altfel, cu o oră înaintea izbucnirii incendiului, un trecător a filmat un joc de lumini pe faţada clădirii care dădea impresia unui scurtcircuit al instalaţiei. Între timp, lucrările de refacere şi consolidare sunt în toi.
Pe 25 august incendiul care a izbucnit la Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea a şocat întreaga comunitate. Oamenii priveau neputincioşi cum fosta biblioteacă judeţeană este distrusă de flăcări.
La trei luni după incident, raportul ISU a fost finalizat şi trimis magistraţilor. Iar surse din anchetă spun că flăcările ar fi pornit de la iluminatul arhitectural, aşa cum se specula încă de la momentul incendiului.
Ipoteza a pornit de la un filmuleţ postat pe o reţea de socializare fix cu o oră înainte de izbucnirea flăcărilor.
- Imaginile dezastrului din Oradea, filmate cu drona. Cum se vede pe zi Palatul Episcopal, după incendiul devastator...
- Noi imagini filmate înainte ca incendiul devastator să mistuie Palatul Episcopal din Oradea. De la ce a pornit...
- Video: Incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea, filmat din dronă
În timp ce anchetatorii adună probă după probă la dosar, oamenii au donat pentru refacerea monumentului peste 10 milioane de lei în conturile episcopiei şi ale primăriei. După incendiu, municipalitatea a preluat în administrare, pentru 20 de ani, două treimi din clădire, pentru a se putea implica în reconstrucţie.
S-a realizat o expertiză tehnică. Acum ne aflăm în a doua etapă a lucrărilor, etapă de consolidare a clădirii, urmând ca după ce se va efectua această etapă să continuam cu reabilitarea cladirii. Acum se monteaza planșeul de la etajul I care este din beton armat și are rolul de a proteja clădirea. Șarpanta va fi montată anul viitor, va fi din lemn și va avea o formă identică cu acoperișul distrus de flăcări în urmă cu aproape 3 luni de zile - Anca Sas, purtător de cuvânt Primăria Oradea
Lucrările vor dura aproximativ trei ani. Între timp procurorii au început urmărirea penală a pentru infracţiunea de distrugere a unor bunuri din patrimoniul cultural.