Ce soluţii au găsit femeile de carieră care vor să devină mame la peste 35 de ani
Conservarea ovocitelor devine o soluţie pentru tot mai multe românce care amână momentul de a deveni mame, pentru a obţine mai întâi succesul în carieră.
De Redactia Observator la 11.04.2018, 22:06Conservarea ovocitelor devine o soluţie pentru tot mai multe românce care amână momentul de a deveni mame, pentru a obţine mai întâi succesul în carieră. Costurile sunt de câteva mii de lei, iar ovulele pot fi păstrate congelate şi 10 ani. Vârsta de 35 de ani este pragul critic, atrag atenţia medicii. Dacă femeile sunt şi fumătoare, iar stresul de la muncă este mare, şansele de a deveni mame sunt tot mai mici.
Din cauza temerilor sau doar din dorinţa de a-şi construi mai întâi o carieră, multe femei ignoră faptul că, odată cu trecerea anilor, scad dramatic şansele de a deveni mame. O ultimă analiza arată că vârsta medie la care româncele aduc pe lume primul lor copil este de 30 de ani şi jumătate.
O soluţie este conservarea ovocitelor când acestea sunt perfect sănătoase, spun medicii. Cea mai potrivită perioadă este între 25 şi 30 de ani.
Medicaţia este bine dozată, iar efectele secundare sunt minime, povesteşte doctoriţa Laura Dracea, cea care a ajutat peste o mie de femei să aibă un copil în urma procedurilor in vitro. Pentru crio-conservare, tratamentul hormonal costă în jur de 3-4 mii de lei, iar recoltarea şi procesarea ovulelor, şapte mii de lei.
Pentru a nu-şi pierde calităţile, celulele sunt păstrate astfel cel mult zece ani.
În momentul în care pacienta decide să devină mamă, ovulele sunt decongelate şi urmează fertilizarea in vitro. Medicii susţin că nu există riscuri privind sănătatea bebeluşilor născuţi astfel. Le sfătuiesc însă pe paciente să-şi testeze din timp rezerva ovariană. Testul AMH, care este o analiză de sânge şi costă mai puţin de 200 de lei, le va spune ce şanse au să devină mame.