Antena Meniu Search
x

Patronii vor bacşişul pe nota de plată. Angajaţii lor sunt împotrivă

Legalizarea bacşişului este, din nou, prioritate pentru patronii de restaurante, care vor o lege în acest sens.

Vezi și

Legalizarea bacşişului este, din nou, prioritate pentru patronii de restaurante, care vor o lege în acest sens. Angajaţii lor sunt împotrivă, însă. "Atenţia" ar urma să fie impozitată, iar ospătarii şi barmanii se tem că o astfel de măsură le-ar scădea drastic veniturile.

"Păstraţi restul" ar putea deveni o replică fără rost în restaurante. Cei care au afaceri în domeniu vor o legislaţie clară şi spun că, prin includerea bacşişului în nota de plată, toată lumea ar avea de câştigat.

Cătălin Ile, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România: "În primul rând, beneficiar ar fi clientul,  pentru că ar avea parte servicii mai bune, în condiţiile în care nu ar exista obligativitatea ca acest client să dea tips, bacşiş, service charge, cum îi spuneţi, decât în contextul unor servicii de înaltă calitate. Statul ar câştiga, că s-ar scoate la lumină o sumă importantă care circulă în economia neagră."

Dacă patronii cred că încasările ar creşte, pentru că bacşişul ar fi încasat şi de la clienţii care plătesc cu cardul, angajaţii nu sunt de aceeaşi părere. Bacşişul ar urma să fie impozitat cu 10%, ca venit. 

Patronii trebuie acum să meargă cu un proiect clar  la Ministrul de Finanţe. În 2015, Guvernul a încercat legiferarea bacşişului, dar măsura a stârnit controverse aşa că Eugen Teodorovici, pe atunci ministru de Finanţe, a renunţat la decizie. În România funcţionează 26.000 de restaurante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Patronii vor bacşişul pe nota de plată. Angajaţii lor sunt împotrivă