Cele 4 semnale date de sirene: ce semnifică alarmele care vor răsuna în România. Exerciţiu în caz de dezastru
Oamenii nu trebuie să se panicheze dacă aud sirenele în Bucureşti. Autorităţile reiau un proiect mai vechi "Miercurea sirenelor", atât pentru a testa echipamentele tehnice cât şi pentru a vedea timpul de reacţie al forţelor de intervenţie în cazul unui dezastru. Asta nu înseamnă că oamenii au de ce să se teamă. Este doar o acţiune de prevenire şi informare, dau asigurări oficialii.
De Bogdan Dinu la 25.02.2023, 19:47Un sunet pe care nimeni nu își dorește să îl audă, dar care va răsuna iar, în întreaga țară, pe 1 martie. "Este normal ca acest lucru să se facă, ca lumea să se obișnuiască. Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi știm că mâine se va întâmpla ceva. Este obligația noastră să facem acest lucru", spune Raed Arafat, șeful DSU.
"Miercurea sirenelor". Alarmele sună din nou
În întreaga țară, 2.800 de sirene pot fi comandate centralizat, iar alte 2.500 trebuie declanșate pe plan local. "Ne permite să testăm sirenele periodic și să ne asigurăm că cei care le operează știu ce au de făcut, știu procedurile și acționează în timpul prevăzut pentru a le acționa", a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
Pornirea alarmelor face parte din strategia șefilor de la Situații de Urgență, aceea de a ne pregăti, înainte ca un dezastru să aibă loc. Fiecare situație de pericol este avertizată printr-un semnal diferit.
- Exerciţiu de alarmare a populaţiei la nivel naţional. Când se aud din nou sirenele pregătite să anunţe un...
- Sfaturi în caz de cutremur. Care sunt cele mai mari greşeli pe care trebuie să le eviţi şi ce obiecte trebuie...
- Podul de la Luțca, prăbușit anul trecut, arată și acum ca după bombardament. Autoritățile vin cu noi promisiuni
Ce înseamnă fiecare semnal de alarmă
"Sunt patru semnale pe care autoritățile le transmit prin aceste sirene. Prima este prealarma aeriană, formată din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare. Urmată de alarma aeriană, 15 sunete a câte 4 secunde fiecare. A treia este alarma pentru dezastre, transmisă prin 3 sunete lungi, a câte 32 secunde fiecare. Ultimul semnal reprezintă încetarea alarmei - un sunet lung care durează 2 minute", explică Bogdan Dinu, reporter Observator.
Deși autoritățile speră că situația este clară pentru fiecare cetățean, în realitate oamenii nu prea ştiu ce înseamnă fiecare alertă. "Unii le confundă, alții le înțeleg", crede un român. "Nu cred că aș fi suficient de atentă din casă să stau să număr cât durează și de câte ori este", spune o femeie.
Sfatul experţilor în caz de cutremur
Specialiştii ne sfătuiesc să luăm măsuri de precauţie mai ales în cazul unui posibil seism. "Dacă știi că o locație este într-un risc seismic și că este un pericol dacă ești acolo, îmi pare rău să o zic, dar mai bine nu te duci", a precizat Raed Arafat, șeful DSU.
Sirenele ar putea suna periodic în prima miercuri din lună. Autorităţile spun că în cazul unui pericol real, oamenii vor primi şi un mesaj RO-Alert.