Centrul din Galaţi pentru ajutorarea copiilor cu autism s-a închis, în ciuda avertismentelor specialiştilor
Centrul de stat din Galaţi, în care copiii cu autism erau ajutaţi să se integreze în societate, s-a închis. Va fi reorganizat, spun autorităţile. Însă specialiştii spun că este esenţial ca terapia să nu fie întreruptă pentru că există riscul ca toată munca depusă să se piardă. În aceste condiţii, părinţii se văd nevoiţi să se îndrepte spre centrele private. Cu costuri mult mai mari însă.
De Adrian Obreja la 15.04.2021, 09:40- Specialiştii susţin că întreruperea tratamentului la copiii cu autism poate distruge munca depusă până acum.
Sute de copii cu autism din Galaţi nu mai au, în prezent, unde să-şi continue tratamentul. La Centrul pentru copii cu autism nu mai funcţionează, în acest moment, absolut nimic. Asta după ce Consiliul Judeţean a decis închiderea lui la finalul lunii trecute.
Centrul era în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Reprezentanţii instituţiei spun că este vorba doar despre o reorganizare. Serviciile centrului vor intra în atribuţia echipei mobile pentru copiii cu dizabilităţi.
Tania Calcan, purtător de cuvânt DGASPC Galaţi: Avantajul acestui serviciu ar fi adresabilitatea largă şi putem ajunge la copiii din comunităţile sărace ai căror părinţi nu pot accesa serviciile aflate, în general, în mediul urban.
Culmea, tocmai aceşti părinţi din mediul rural sunt nevoiţi să apeleze la centrele private, unde costurile sunt mult mai mari. O şedinţă poate să ajungă până la 150 de lei la privat. Şi nu toţi părinţii au aceşti bani. Daniela are în plasament un băiat de doi ani şi jumătate. L-a luat de la Protecţia Copilului când avea şase luni. Povesteşte că atunci nimeni nu i-a spus că poate cere sprijin şi la stat. Acum, este ajutată de o asociaţie non-guvernamentală.
Daniela Ţugurlan, mama unui copil cu autism: Socializează. Înainte nu se apropia de alţi copii, nu lua de mână pe altcineva.
Autorităţile din Galaţi au mai închis două centre pentru persoane cu nevoi speciale
Specialiştii avertizează că este foarte important ca terapia să nu fie întreruptă.
Nicoleta Lupoaie, preşedinte asociaţie: Există pericolul ca tot ce s-a muncit în spate să se piardă. Poate nu în totalitate dar, cu siguranţă, copilul poate înregistra regrese. Pentru mulţi dintre ei terapia este o condiţie de viaţă. Adică, fără ea nu am putea spera la mai bine.
În judeţul Galaţi, există 400 de copii care suferă de autism, cifră la care se adaugă cei încă nediagnosticaţi. Consiliul Judeţean a mai închis alte două centre pentru persoanele cu nevoi speciale: Centrul pentru copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi şi centrul pentru adulţi cu Alzheimer.