Antena Meniu Search
x

Un centru din Craiova are nevoie de ajutor pentru a reintegra copiii cu autism în societate

Ştiaţi că puteţi schimba destine, fără să vă coste nici măcar un leu? România se vindecă de ani întregi prin minunile pe care oamenii de bine le fac atunci când întind o mână de ajutor, acolo unde statul eşuează. Copiii cu autism, o afecţiune cu care sunt diagnosticaţi în ţară peste o mie de tineri anual, sunt reintegraţi în comunitate datorită terapiilor de care beneficiază prin sponsorizări de la diverse companii. Un exemplu vine de la un centru din Craiova. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.12.2020, 18:04

Vezi și
  • Centrul ajută copiii cu autism, însă are nevoie, la rândul lui, de susținere

De aproape două decenii, sute de familii îşi caută speranţa la Centrul pentru copii şi adulţi cu autism din Craiova. Cu ajutorul terapiei potrivite, copiii care ajung aici reuşesc să se reintegreze în societate. Totul este posibil doar prin lupta neobosită a părinţilor.

Luminița Sandu, reprezentant centru: Mare parte din costuri sunt acoperite de părinţi, de familiile copiilor cu autism. Un program de exemplu de două ore trei ore pe zi pentru un copil timp de o lună se ridică la 3.000, mai bine de 3.000 pe lună. Trebuie să muncim cu ei şi să avem răbdare să le descoperim punctele forte.

Munca specialiştilor este cu atât mai dificilă cu cât în anul pandemiei centrul a stat închis, iar o parte din firmele care îi susţineau, prin redirecţionarea unei părţi din impozitul pe profit, şi-au suspendat activitatea.

Tinerii cu autism au nevoie de ajutor în permanenţă

Florina Mitran, terapeut: O singura săptămâna de întrerupere a terapiei poate însemna pierderi foarte mari pentru ei. Ce am acumulat împreună cu ei în câteva luni, pot pierde în câteva zile.

Afecţiunea nu ţine, însă, cont nici de pandemie, nici de restricţii. Iar nevoile tinerilor diagnosticaţi cu autism sunt permanente. La uşa centrului, tot timpul bate cineva să ceară ajutor.

Trei copii, un adolescent și doi adulți sunt pe listele de așteptare. Pentru a beneficia însă de terapii este nevoie de o mai mare susţinere a activităţii centrului.

Legea permite firmelor să direcţioneze o parte din impozitul pe profit sau venit către diverse cauze sociale. Practic, pe patroni nu îi costă nimic acest gest. Antreprenorii decid dacă lasă statul să stabilească ce activităţi sociale trebuie finanţate ori iau în propriile mâini această hotărâre.

Dănuț Popescu, purtător de cuvânt ANAF Dolj: Cheltuielile cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul sumei minine, dintre: 1 - valoarea calculată prin aplicarea a 0.75% din cifra de afaceri și 2 - valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profitul datorat.

Şi micile întreprinderi pot deduce din impozitul pe profit sume care să nu depăşească 20% din impozitul pe venit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un centru din Craiova are nevoie de ajutor pentru a reintegra copiii cu autism în societate