Antena Meniu Search
x

Video Autismul la copii, detectat timpuriu cu ajutorul unei tehnologii de scanare a retinei și a inteligenței artificiale

Un om de ştiinţă din Hong Kong a dezvoltat o tehnologie de scanare a retinei care foloseşte inteligenţa artificială şi învăţarea automată pentru a detecta timpuriu riscul de autism la copii, chiar şi la cei de şase ani.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.03.2021, 16:09

Un consilier lucrează cu un copil diagnosticat cu autism
Peste 10.000 de copii cu autism au fost diagnosticați în România - Shutterstock

O scanare a retinei este folosită deobicei pentru a vedea un tipar în retina unei persoane. Ea este folosită de regulă pentru identificarea unei persoane, o tehnică aplicată de agenţii precum NASA sau CIA. În scop medical, metoda este folosită la scară largă pentru a identifica anumite boli infecţioase, precum cele prin transmitere sexuală, pojar sau alte boli ereditare care au un impact asupra ochiului uman. De data asta însă, un om de ştiinţă din Hong Kong a dezvăluit că aceeaşi tehnologie prin intermediul Inteligenţei Artificiale şi a învăţării automate poate fi folosită pentru a depista din timp riscul de autism la copii, cu vârsta chiar de şase ani.

Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong, speră să dezvolte un produs comercial anul acesta şi spune că scanarea retinei poate ajuta la îmbunătăţirea depistării precoce şi a rezultatelor tratamentelor pentru copii. „Importanţa începerii unei intervenţii timpurii constă în faptul că ei sunt încă în creştere, sunt încă în curs de dezvoltare. Deci există şanse mai mari de succes”, a explicat Zee.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum funcționează tehnologia de scanare a retinei

Metoda sa foloseşte o cameră de înaltă rezoluţie cu un nou software care analizează o combinaţie de factori, inclusiv straturi de fibră şi vase de sânge din ochi. Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism şi pentru a-i introduce în programele de tratament mai repede, a adăugat Zee.

În timpul testelor, un număr de șaptezeci de copii cu vârste între șase și 20 de ani au fost testați folosind această nouă metodă, iar printre ei 46 erau depistați cu autism.Alte 24 de persoane erau dintr-un grup de control. Tehnologia a reușit să identifice autismul în 95,7% dintre cazuri. Vârsta medie a copiilor testați a fost de 13 ani, cel mai tânăr având șase ani. Descoperirile lui Zee au fost publicate în revista medicală EClinicalMedicine.

Specialiştii în autism au salutat descoperirile sale, însă susţin că există un stigmat uriaş, părinţii refuzând adesea să creadă că micuţii lor au autism chiar şi atunci când există semne clare în acest sens. „De multe ori, părinţii vor refuza iniţial să creadă. Dacă există un test medical sau un marker biologic ca acesta, el i-ar putea ajuta pe părinţi să nu fie în negare perioade lungi de timp şi, prin urmare, copilul să primească mai repede tratamentul necesar”, a declarat dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie pentru autism, scrie TechTimes.com.

Autismul în România

Oficial, avem 11.400 de persoane cu autism în România. ONG-urile spun că în realitate, numărul e de trei ori mai mare. Părinţii trebuie să ştie însă că un diagnostic precoce al autismului ajută copilul să devină independent şi să ducă o viaţă normală. Pe hârtie, statul decontează terapiile. Practic însă, cei mai mulţi copii rămân cu handicap şi nu se recuperează.

Speciaiștii atrag atenția că excesul de tehnologie la copiii mici poate duce la autism. Adulţii nu au timp, iar copiii au prea mult, aşa că cei mici petrec multă vreme cu tableta sau telefonul în mână. O idee deloc bună, spun specialiştii. Expunerea îndelungată la device-uri la vârste fragede poate avea urmări grave şi greu de reparat în timp. Gadget-urile sunt extrem de interesante pentru copii. Le captează atenţia pe loc şi, dacă nu le este limitat timpul petrecut cu telefonul în mână, pot deveni dependenţi. 

Ca asta să nu se întâmple, este nevoie ca părintele să impună un program care să includă tot felul de activităţi pentru copii. De la jocuri interactive, la gătit împreună, curăţenie împreună, să facă sport cu copilul, să citească alături de el.

Magdalena Budişteanu, neurolog pediatru: Recomandările actuale sunt ca până la vârsta de 2 ani, copilul să nu fie expus deloc la niciun mijloc electronic. Nici telefon, nici televizor, nici nimic. Între 2 şi 5 ani, sub o oră pe zi. Iar după 5 ani, la fel, cu prezenţa părintelui şi cu mare atenţie la ce se expune copilul, pentru că şi acest lucru este foarte important.

Statisticile internaţionale arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani la noi în ţară sunt în continuă creştere. Peste 1.000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tulburare de spectru autist în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Autismul la copii, detectat timpuriu cu ajutorul unei tehnologii de scanare a retinei și a inteligenței artificiale