Specialiştii avertizează: citricele pot fi un real pericol în acest sezon
Este sezonul citricelor, dar mare grijă la pesticide! E avertismentul specialiştilor, pentru că aceste fructe pot reţine cu uşurinţă substanţe nocive. Inspectorii pentru siguranţa alimentelor au depistat, anul acesta, un nivel de pesticide peste limita admisă în 27 de cazuri.
De Redactia Observator la 29.11.2016, 20:09Este sezonul citricelor, dar mare grijă la pesticide! Este avertismentul specialiştilor, pentru că aceste fructe pot reţine cu uşurinţă substanţe nocive. Inspectorii pentru siguranţa alimentelor au depistat, anul acesta, un nivel de pesticide peste limita admisă în 27 de cazuri. Iar unele dintre fructele şi legumele cu probleme au ajuns, deja, la consumatori.
Inspectorii pentru siguranţa alimentelor au depistat din ianuarie şi până la sfârşitul acestei luni 27 de cazuri de fructe şi legume cu un nivel de pesticide peste limita admisă. Vorbim despre lămâi, nectarine, caise sau rodii aduse din Turcia. Probleme au mai fost la roşiile şi ardeiul iute din Iordania sau roşiile cherry din Italia.
"S-au recoltat în jur de trei mii de probe şi, dintre acestea, 27 au avut rezultat necorespunzător şi au fost iniţiate măsurile de urgenţă în ceea ce priveşte retragerea de la consum, dacă acestea au intrat în consum. Dar, din 27, doar una sau două probe au ajuns în supermarketuri sau magazine", declară Mihai Ponea, Vicepreşedintele ANSVSA.
Cele mai periculoase, în sezonul rece, spun specialiştii, sunt citricele. În coaja acestor fructe pot fi găsite o serie de pesticide periculoase care pot provoca tulburări de sănătate severe dacă sunt consumate constant.
- Sărbătorile vin cu probleme vechi: şi de acest Crăciun, românii vor mânca legume din import. Iar cele...
- Tragedie românească în Canada. O arhitectă din Arad, mama unui băieţel de două luni, a fost ucisă de un...
- O viaţă în 3 secole! Singura persoană născută în secolul al XIX-lea care mai e în viaţă celebrează ziua de...
"Problemele se referă la afecţiuni endocrine, prin expunere repetată la aceste substanţe, defecte genetice la copiii a căror mămici au fost expuse la aceste substanţe, tulburări dermatologice şi afecţiuni neurologice", explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Pentru a evita expunerea la substanţele nocive, medicii recomandă să ne spălăm pe mâini după ce curăţăm citricele şi, în niciun caz, să nu consumăm coaja acestora.
În 2012, un lot de 120 de tone de citrice din Turcia a fost confiscat şi distrus pentru că buletinele de analiză arătau o cantitate de pesticide periculoasă pentru sănătate.