Antena Meniu Search
x

Sărbătorile vin cu probleme vechi: şi de acest Crăciun, românii vor mânca legume din import. Iar cele româneşti se strică în depozite

În timp ce marfa românească se strică în depozite pentru că nu sunt suficiente comenzi, românii mănâncă legume de import. Războiul dintre producători şi comercianţi va continua până anul viitor, atunci când legea care prevede 51 la sută produse româneşti la raft va fi aplicată.

Vezi și

În timp ce marfa românească se strică în depozite pentru că nu sunt suficiente comenzi, românii mănâncă legume de import. Războiul dintre producători şi comercianţi va continua până anul viitor, atunci când legea care prevede 51 la sută produse româneşti la raft va fi aplicată.

De o două luni, marfa producătorilor români se strică în depozite. La Vidra, în judeţul Ilfov, agricultorii au suficiente stocuri cât să acopere consumul pentru toţi locuitorii Capitalei până la primăvară. Comenzile de la marile reţele de magazine sunt prea puţine, se plâng fermierii.

"Suntem în jurul la vreo 12 mii de tone în momentul ăsta, când discutăm, de cartofi, ceapă, rădăcinoase. Şi comenzile zilnice sunt undeva la 5-7 tone", spune Vlad Gheorghe, un producător local.

Disperaţi, producătorii autohtoni s-au orientat către alt tip de afaceri. Vând legume, mai nou, firmelor care livrează mâncare deja preparată. Reprezentanţii hipermarketurilor spun, însă, că, în cazul magazinelor unde nu sunt produse româneşti suficiente, negocierile cu agricultorii nu s-au încheiat.

Pe acelaşi subiect

Ultima speranţă a fermierilor este data de 15 ianuarie. Atunci, legea care prevede 51 la sută produse româneşti la raft trebuie ar trebui să fie aplicată, deşi normele nu sunt gata, iar Comisia Europeană cere explicaţii pentru a nu fi discriminaţi producătorii străini. Până la anul, românii vor fi nevoiţi să se descurce cu alimente din import. 

În prezent, din multe lanţuri de magazine lipsesc ceapa sau ţelina autohtone, deşi aceste legume pot fi găsite cu uşurinţă la producători.

Oferta de legume româneşti este, în schimb, mai variată în pieţe. Ceapa, cartofii şi morcovii costă, în medie, 2 lei kilogramul, ţelina se vinde cu 50 de bani kilogramul, iar varza cu 1 leu şi 50 de bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătorile vin cu probleme vechi: şi de acest Crăciun, românii vor mânca legume din import. Iar cele româneşti se strică în depozite