CNAS vine cu noi reguli pentru evitarea fraudelor și birocrației, dar încurcă şi medicii şi pacienţii
Noile reguli implementate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate mai mult încurcă decât ajută medicii sau pacienţii.
De Redactia Observator la 15.01.2018, 21:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Noile reguli implementate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate mai mult încurcă decât ajută medicii sau pacienţii. Oficialii CNAS au transferat responsabilităţi de la medicul de familie, spre medicii de spital, însă tot pacienţii suferă. Fie aşteaptă, fie sunt puşi pe drumuri din cauza birocraţiei. Şi foarte puţini îşi cunosc drepturile.
"În momentul în care faci o externare, pe lângă biletul de externare, pe lângă scrisoarea de externare, se adaugă şi reţeta compensată, timpul se prelungeşte, şi implicit aşteptarea pacientului de-a pleca din spital se prelungeşte, dar ne conformăm." Este răspunsul medicilor din spitale, după intrarea în vigoare a noului regulament CNAS. Ei vor fi obligaţi să prescrie o reţetă la externare, responsabilitatea fiind luată de pe umerii celor de familie. Decizia a fost luată după ce mai mulţi medici de familie au fost nevoiţi să plătească reţete pe care nu aveau dreptul să le prescrie.
Deşi măsura nu face decât să creeze cozi la uşile specialiştilor, medicii de familie se îndoiesc totuşi că legea va fi respectată. Aşa că vor trimite din nou pacientul la spital.
O altă practică a devenit faptă penală. Reţinerea cardului pacientului de către medic.
Evitarea fraudei nu face decât să pună din nou pacienţii pe drumuri, spun medicii. Din cauza erorilor sistemului informatic.
Sancţiunile vor intra în vigoare peste două luni şi pot ajunge până la 10% din valoarea cotractului dintre medic sau spital şi Casa de Asigurări.