Antena Meniu Search
x

Trei câini experţi în căutarea victimelor avalanşelor îl caută pe tânărul alpinist înghiţit de zăpadă pe Valea Coştilei

Căutările alpinistului îngropat de avalanşă în Bucegi au continuat şi azi cu forţe noi.

Vezi și

Căutările alpinistului îngropat de avalanşă în Bucegi au continuat şi azi cu forţe noi. Trei câini specializaţi în depistarea victimelor prinse în avalanşe i-au însoţit pe salvamontişti pe munte. Tânărul putea fi salvat în câteva minute, dacă el şi prietenii care-l însoţeau ar fi avut la ei dispozitive de căutare care pot emite semnale chiar şi la sub 5 metri de zăpadă.

Helios, Dara şi Recco, cei trei câini special antrenaţi pentru misiuni în avalanşă, i-au condus pe salvatorii montani în acelaşi loc. Trupul alpinistului dispărut ar putea fi în apropiere, îngropat sub tonele de zăpadă. 

Helios este primul câine cu brevet de intervenţie în avalanşă din ţara noastră. A fost pregătit în Alpii Francezi. El şi Dara sunt eroii Salvamont Argeş. Recco a venit împreună cu salvamontiştii din Gorj să participe la căutări. Cu ajutorul lor, salvatorii montani au restrâns căutările. 

Este pentru a treia oară când câinii de avalanşă intră pe Valea Coştilei. Au adulmecat de fiecare dată aceeaşi zonă. Totdată, salvamontiştii au săpat şi au sondat zăpada, însă, până în acest moment, nici urmă de tânăr.

Pe acelaşi subiect

Tatăl, fratele tânărului şi prietenii acestuia au luat parte la căutări. Tot timpul, pe traseul avalanşei au stat santinele care să dea alarma în cazul în care zăpada de pe munte o ia din nou la vale.  

În caz de avalanşă, este foarte important ca victima să-şi păstreze calmul, să se aşeze în poziţia ghemuit în timp ce braţele trebuie să creeze un spaţiu cât mai mare în dreptul feţei, pentru a putea respira. 

Iarna, nimeni nu ar trebui să urce pe munte fără sondă, lopată şi un aparat care transmite semnale către salvatori. În doar câteva minute, victima poate fi găsită sub 5 metri de zăpadă, aşa cum este acum pe Valea Coştilei. Alpinistul Daniel Rusu nu le avea.

Salvamontiştii se întorc şi mâine pe munte, să-l caute pe alpinistul de 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Trei câini experţi în căutarea victimelor avalanşelor îl caută pe tânărul alpinist înghiţit de zăpadă pe Valea Coştilei