"Coloana Infinitului" a fost vandalizată de o puştoaică de 12 ani. Mama a fost amendată şi riscă acum şi dosar penal pentru distrugere
Restaurarea unui monument nu se face oricum! Iar asta ar trebui să înţeleagă toţi cei care simt o chemare inexplicabilă de a strica o operă artistică.
De Redactia Observator la 04.04.2017, 17:07Restaurarea unui monument nu se face oricum! Iar asta ar trebui să înţeleagă toţi cei care simt o chemare inexplicabilă de a strica o operă artistică.
S-a întâmplat pe în urmă cu două zile, puţin după ora prânzului. Fata a scrijelit coloana cu o piatră chiar sub ochii mamei ei, care nu-a schiţat niciun gest pentru a o opri. Iar pentru asta, a plătit. Alexandra Petrita, purtător de cuvânt poliția locală Târgu Jiu: "A fost aplicată o sancţiune contravenţională mamei minorei în valoare de 500 de lei."
Acum, autoritățile de la Târgu Jiu se gândesc chiar să întocmească familiei un dosar penal pentru distrugere. Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: "Este incredibil că în România te duci în excursie ca să distrugi ceva. Şi este incredibil că te şi deranjează că primeşti amendă. Dacă distrugi gardul unei case îţi face dosar penal pentru distrugere. Dar la un asemenea monument iată că lucrurile trebuie să mergă mult mai departe."
Remedierea acestei distrugeri trebuie să poarte avizul Ministerului Culturii, pentru că asupra unui astfel de monument nu se poate interveni oricum. E nevoie şi de un proiect special.
Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: "Monumentul din spatele meu are un strat de lac, de protecţie. Lacul respectiv a fost zgâriat. În perioada imediat următoare, în două săptămâni, va începe scanarea operei cu laser, cu o dronă specială, de către Institutului Naţional de Opto-electronică, urmând ca în această vară să remetalizăm şi să relecuim opera."
De-a lungul timpului, monumentele lui Brâncuși - Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinită - au fost deseori vandalizate.
Atât locuitorii din Târgu Jiu cât şi turiştii sunt de acord ca operele de artă să fie protejate
Ultima cercetare microscopică a operelor brâncuşiene a scos la iveală faptul că monumentele sunt afectate în cea mai mare parte de turiști, după ce s-au descoperit urme de mâncare şi de lichide.