Antena Meniu Search
x

Doliu naţional în Rusia! Bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul sinucigaş din Sankt Petersburg a ajuns la 14!

Bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul sinucigaş din Sankt Petersburg a ajuns la 14! Alţi aproximativ 50 de oameni sunt internaţi în spitalele din oraş.

Vezi și

Bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul sinucigaş din Sankt Petersburg a ajuns la 14! Alţi aproximativ 50 de oameni sunt internaţi în spitalele din oraş.

La mai puţin de 24 de ore de la atac, locuitorii din Sankt Petersburg retrăiesc încă momentele cumplite. În auz încă le răsună strigătele de durere ale victimelor. Şi revăd cu ochii minţii scena atacului. În 14 familii e doliu. Au murit părinţi şi soţi. În spitale, zeci de rude se roagă pentru sănătatea răniţilor. Sunt peste 50 de victime. Iar medicii fac acum tot ce le stă în puteri pentru ele. Astăzi, în faţa staţiei de metrou, oamenii au aprins au venit cu lacrimi în ochi, cu flori şi candele. Iar martorii atacului retrăiesc haosul.

Staţia Sennaya s-a transformat în câteva clipe în spital de campanie. Trecătorii le-au acordat primul ajutor răniţilor. Era ora 14 şi 30 de minute când, în dreptul unei uşi din al treilea vagon al trenului, se producea explozia puternică. Bomba era făcute artizanal şi conţinea între 200 şi 300 de grame de explozibil.

Nu foarte mult cantitativ, motiv pentru care ar fi putut trece neobservată. Însă conţinea bucăţi de metal. Acestea au produs un efect de fragmentare în schije care a dus la ruperea efectivă a unei uşi metalice de o grosime considerabilă şi a devenit fatal pentru orice persoană aflată în acel vagon.

Pe acelaşi subiect

Mecanicul, însă, nu şi-a pierdut cumpătul şi a continuat să meargă până la staţia următoare, ceea ce a uşurat operaţiunile de salvare şi evacuare.

Dar atacatorul nu se mulţumise cu atât. O a doua bombă a fost găsită şi dezamorsată într-o staţie cu trafic intens. Televiziunile au difuzat imaginea unui bărbat prezentat drept un suspect. Ulterior, însă, acesta s-a prezentat la poliţie şi a declarat că nu are nicio legătură cu atacul. Anchetatorii consideră acum că a acţionat un singur terorist sinucigaş. Tot el ar fi plasat şi al doilea dispozitiv exploziv, înainte de a detona bomba în vagon. Ar fi vorba de un bărbat de 23 de ani, originar din Kârgâzstan şi asociat cu islamişti radicali.

Aflat în Sankt Petersburg, oraşul său natal, preşedintele Vladimir Putin a adresat condoleanţe şi a depus flori la locul atentatului.

În oraş sunt şi români. 30 dintre ei erau într-un infotrip acolo dar, din fericire, nu se aflau în zonă în momentul atacului.     

Pentru moment, nu există informaţii despre români afectaţi. Întregul oraş a fost securizat în urma atacului terorist. Ieri, toate staţiile de metrou din oraş au fost evacuate şi închise.

Rusia este de ani buni în ţinta rebelilor ceceni care au ameninţat în trecut, şi nu o dată, cu atacuri. În 2010, 38 de oameni au fost ucişi după un dublu atac în Moscova. În 2004 peste 300 de oameni între care mulţi copii au fost ucişi într-un atac la o şcoală din Beslan, Osetia del Nord. lar în 2002, un atac la teatrul Dubrovka din Moscova a făcut 120 de morţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Doliu naţional în Rusia! Bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul sinucigaş din Sankt Petersburg a ajuns la 14!