Consumatorii de carne au mai puţine şanse să sufere de depresie și anxietate, susţine un studiu
Cât de benefică este o dietă fără carne? Este o întrebare care naşte tot mai multe controverse. Sunt activişti care spun că ar fi alegerea etică şi ar micşora şi impactul pe care fermele de animale îl au auspra mediului. Pe de altă parte, cei care analizează impactul hranei asupra stării de sănătate, spun că renunţarea la carne nu este cea mai bună alegere.
De Cristina Oprea la 16.10.2021, 10:53În sprijinul acestei idei ne este prezentat un studiu realizat anul trecut, o metaanaliză aşa cum o numesc cei care au condus cercetarea şi care a fost preluată de mai multe publicaţii de profil din întrega lume. Concret, studiul a investigat dacă există o corelaţie între dieta unei persoane şi sănătatea sa mentală. Au fost analizate rând pe rând date privind consumul sau evitarea cărnii și apariția depresiei și anxietății. A rezultat o bază cu peste 170 de mii de participanți, din care aproape 157 de mii consumatori de carne, iar restul vegetarieni sau vegani.
Rezultatele au arătat că în cazul consumatorilor de carne se înregistrează o rată mai redusă de depresie și anxietate, iar sexul participanţilor nu a fost un factor care să influenţeze studiul, mai spun specialiştii.
Cercetarea nu explorează şi nu explică însă cauzele acestei asocieri, iar un detaliu demn de notat este şi acela că o parte din finanţare a fost asigurată de asociaţii ale crescătorilor americani de vite. Totuşi, o altă cercetare realizată de oamenii de știință de la o universitate germană, pe un eșantion de 50.000 de persoane și publicată în luna august, a ajuns la aceleași constatări.