Copacii uscaţi sau putreziţi, pericol pentru bucureşteni. Prefectul Capitalei a cerut primăriilor să găsească urgent soluţii
Edilii de sector şi primarul capitalei mai au o săptămână să vină cu soluţii pentru toaletarea şi taierea arborilor periculoşi din oraş. Este cerinţa prefectului Capitalei după furtunile din ultimele luni care au doborât zeci de copaci peste maşini. Mai mult, luni, un arbore a căzut din senin peste un loc de joacă din parcul Cişmigiu.
De Andreea Milea la 28.06.2022, 20:21Arbori uscaţi sau putreziţi sunt peste tot în capitală
Ar trebui tăiaţi, normal, spune o femeie.
Ar trebui, însă avizele pentru defrişarea lor zac pe masa primarului general care refuză să le semneze, după cum se plâng edili de sector. Numai în sectorul 2 se aşteaptă semnături pentru 2.000 de copaci.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Administraţia Bucurestiului s-a dus în două extreme. Toaletarea excesivă. Din păcate, acum suntem într-o altă extremă: nu se mai fac toaletări deloc.
- Pagube și avarii mari, după o furtună de Cod roșu în București. Un copac din curtea sediului PNL a căzut peste...
- Străzi inundate, copaci căzuţi şi trafic blocat, după ce a plouat cu găleată în mai multe localităţi din...
- Prefectul Capitalei, despre furtuna din Bucureşti: "Sectorul 6 a fost cel mai afectat. Copacii rupţi au fost...
Prefectul Capitalei a cerut primăriilor să găsească urgent soluţii
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Am încercat să-i responsabilizez. Dacă, Doamne fereşte, urmare a unei autorizaţii neeliberate, cade un copac şi răneşte o persoană, acei funcţionari pot să raspundă material, disciplinar şi penal.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Cu siguranţă nu putem să îi rezolvam pe toţi până pe 4 iulie.
Mai ales că în oraş sunt mii de arbori cu probleme.
Andreea Milea, reporter Observator: Acest arbore din parcul Cişmigiu a fost marcat pentru a fi tăiat însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. Este vizibil că este un copac mort pentru că la interior este complet gol.
Localnic: Sunt neîngrijiti, netăiaţi
Reporter: Arborele de aici?
Localnic: O fi un monument al naturii, o fi sculptat, nu vedeţi că nu are nicio frunză. Trei ciori şi un primar în vârful lor.
Primarul Capitalei anunţa în urmă cu câteva săptămâni investiţii în parcuri.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Repararea aleilor, repararea cuvei de la lacul mic şi înlocuirea locurilor de joacă.
Însă nu şi înlăturarea arborilor periculoşi.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: I-am atras atenţia în mai multe rânduri, că solicitările pentru toaletare, eliminare de arbori, trebuie rezolvate într-un termen rezonabil.
Pericol şi în Sectorul 6, acolo unde sunt 2.000 de arbori care ar trebui tăiaţi
Chiar şi aşa, problema persistă. Şi în Sectorul 6 sunt 2.000 de arbori care ar trebui tăiaţi.
Paul Moldovan, administrator public: Sperăm să nu ajungem la amenzi şi la instanţe între Primăria Capitalei şi primăriile de sector.
Pe lângă faptul că nu sunt întreţinuţi, copacii din Bucureşti nu au mai fost număraţi de mai bine de 10 ani.
Andreea Milea, reporter Observator: Ultimul recensământ al arborilor din Capitală a fost în 2011 atunci când au fost număraţi aproape 2 milioane de copaci. Cel mai verde sector era pe atunci sectorul 1 cu peste 500.000 de arbori.
Deşi este responsabilitatea Primăriei Capitalei, registrul verde încă nu există. Primarii sectoarelor 1 şi 2 vor să lucreze separat la o astfel de analiză.