Costume populare săseşti vechi de 100 de ani, cărţi şi obiecte bisericeşti din 1840 au fost strânse într-o biserică
Costume populare săseşti vechi de 100 de ani, cărţi şi obiecte bisericeşti care datează de la 1840, dar şi obiecte gospodăreşti! Toate acestea au fost strânse într-o biserică din Reghin, în cadrul unei expoziţii inedite. Organizatorii sunt decişi să-şi ducă acţiunea mai departe şi să înfiinţeze un adevărat Muzeu al Saşilor.
De Redactia Observator la 13.01.2017, 16:55Costume populare săseşti vechi de 100 de ani, cărţi şi obiecte bisericeşti care datează de la 1840, dar şi obiecte gospodăreşti! Toate acestea au fost strânse într-o biserică din Reghin, în cadrul unei expoziţii inedite. Organizatorii sunt decişi să-şi ducă acţiunea mai departe şi să înfiinţeze un adevărat Muzeu al Saşilor.
În 2013, trebuie să sărbătoriţi 150 de ani de cănd oraşul Reghin, adică comuna Regin a fost ridicata la rang de oraş de către Împăratul Franz Josef Uitaţi aici ce semnătură simplă avea Împăratul . M-am implicat foarte tare şi cu ajutorul prietenului am primit prin Ambasada austriacă, copii ale acestui certificat
-Noul Testament din 1842, scris în limba germană, cu litere gotice. Deasemenea aici avem Biblii Vechiul Testament şi Noul din 1859 după traducerea Martin Luther.
Muzeul săsesc este un loc al memoriei și identității, în care timpul se comprimă. Oameni locului au strâns obiectele vechi, moştenite de la înaintaşii lor şi le-au aşezat pe treptele istoriei pentru cei care vor să ştie mai multe despe originile comunităţii din care fac parte.
-Ne- am gandit să facem ceva inedit, fata de celelalte orase. Spre surprinderea mea foarte multa lume s-a implicat, in special femeile noastre şi au gasit lucruri minunate. Pot să spun că sunt şi obiecte de 200 de ani până la 100 de ani pentru că de exemplu fiarel de călcat toate precis au peste 100 de ani.
Exponatele sunt expuse în Biserica Săsească dîn Reghin, un obiectiv turistic căutat de turiștii care ajung în oraș. În muzeu, pe lângă obiecte casnice foarte vechi, cărţi de mare valoare, se găsesc şi costume populare, vechi de peste 100 de ani.
-Asta se poartă în ziua confirmării, la 14 ani, fetele intră la tineret, ar fi un fel de majorat cum se serbează la români şi atunci poartă pe cap asta. Vin la biserică şi preotul le binecuvântează
Reprezentanţii Bisericii din Reghin vor ca Muzeul Săsesc să devină un obiectiv turistic important pe harta oraşului. Pentru asta fac demersurile necesare pentru ca lăcaşul istoric să aibe propria identitate.