Românii din diaspora trimit acasă 3 miliarde de euro anual, cât investiţiile străine directe
Crăciunul aduce înapoi acasă sute de mii de familii de români, care vin cu toţi banii strânşi peste hotare. Câte trei miliarde de euro au trimis în fiecare an.
De Redactia Observator la 20.12.2017, 21:04Crăciunul aduce înapoi acasă sute de mii de familii de români, care vin cu toţi banii strânşi peste hotare. Câte trei miliarde de euro au trimis în fiecare an ai noştri, din diaspora, doar din 2009 încoace. Dincolo de bucuria revederii, întoarcerea lor e o gură de oxigen şi pentru economie. Este perioada cea mai bună pentru moneda naţională, care câştigă teren în faţa euro.
- Lucrez în Qatar.
- De unde veniţi?
- Din New York.
- De 32 de ani sunt în afară.
Vin de peste tot din lume. Cu bagaje multe şi bucurie pe chip. Aşa îi recunoşti de departe pe românii care se întorc de Sărbători acasă.
- Sunt 14 ani de când sunt plecată şi la momentul respectiv nu prea erau orizonturi.
Vin încărcaţi de cadouri. Iar cu banii adunaţi într-un an, câştigaţi şi strânşi la mii sau zeci de mii de kilometri distanţă, au planuri mari.
- Un business aş vrea, dar nu sunt încurajări din partea autorităţilor.
În 2016, românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară în jur de 3 miliarde de euro. Banii sunt cheltuiţi tot în România în locuinţe, maşini, alte bunuri sau pur şi simplu pentru a-şi susţine familiile rămase acasă.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: "Anul acesta cele 2,7 miliarde de euro intrate pe zece luni au contribuit la echilibrarea balanţei. Cifra este importantă, este la aproape acelaşi nivel cu investiţiile străine directe."
Însă cei mai mulţi bani au fost trimişi în 2008, când din cauza crizei mulţi au plecat să muncească în străinătate. Peste 6 miliarde de euro au ajuns atunci în România. În următorii ani, câte 3 miliarde de euro au intrat în ţară din diaspora. În total, în jur de 45 de miliarde de euro.
Este şi motivul pentru care moneda naţională se întăreşte, invariabil, înainte de sărbători.
Între 4 şi 5 milioane de români lucrează în alte ţări. Cei mai mulţi sunt plecaţi în Italia, Spania, Germania sau America. Şi nu au de gând să se întoarcă în următorii ani.