Cum economisim pentru cei mici? Toţi copiii români au un cont la Trezoreria Statului, însă foarte puţini ştiu de el
Economii mici pentru un viitor mare. Tot mai mulţi părinţi încep să pună bani deoparte pentru momentul în care copiii lor vor ajunge la vârsta majoratului. Se gândesc că sumele strânse vor folosi la plata studiilor în străinătate, la avansul pentru locuinţă sau pentru achiziţionarea unei maşini. Variantele de economisire sunt diverse.
De Redactia Observator la 16.02.2022, 19:52"- Ce-i ăla un cont de economii?
- La bancă, tati, la bancă şi ea are un cont, dar este pe numele meu şi îl poate folosi doar după vârsta de 18 ani.
- La ce vârstă i l-aţi deschis?
- Avea 4 ani. Acum are 8 ani jumate, pensia intră acolo-alimentară şi mai punem noi din când în când".
O idee îmbrăţişată de tot mai mulţi părinţi. Incertitudinea zilei de mâine îi face să se gândească de două ori la viitorul propriilor copii.
Conturi la Trezorerie pentru toţi copiii
Puţini ştiu că, din 2019, toţi copiii au conturi la Trezoreria Statului. Sunt peste 4 milioane şi jumătate de conturi Junior, însă doar 80.000 au fost alimentate de către părinţi.
"Fiecare copil are deschis, în mod automat, încă de la naştere, un cont la Trezoreria Statului. Dobânda este fixă, de 3% pe an, bani la care se adaugă şi o primă din partea statului de 600 de lei. Asta în cazul în care părintele a alimentat contul respectiv cu cel puţin 1.200 de lei în fiecare an", transmite Greta Neagu, reporter Observator.
Banii pot fi depuşi într-o singură tranşă sau în mai multe, de exemplu 100 de lei pe lună. De la naşterea copilului şi până împlineşte 18 ani se vor strânge aproape 40.000 de lei. Sumă pe care părintele o poate folosi pentru studiile copilului sau pentru un avans la o locuinţă.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Puteţi să mergeţi, datorită orizontului de timp, faptul că ai în faţă 10,15,18, 20 de ani -să alegeţi nişte instrumente mai dinamice puţin, mai agresive şi cu potenţial mai mare de creştere, cum ar fi fondurile de investiţii.
Anamamaria Ciuhuţă, educator financiar: Destul de des întâlnite şi foarte convenabile aş spune ar fi acele asigurări de viaţă care au şi o componentă de economisire. Avantajul este că, dacă se întâmplă ceva cu părintele pe perioada contractului-automat firma de asigurare preia plata acestor prime.
Băncile oferă şi ele metode de economii pentru copii
Cecilia Teodorescu, reprezentant bancă: Nu există sold minim obligatoriu, nu există comisioane la deschidere, nu există comision la închidere, nu există comision de gestiune. În prezent este 0,40 procentul de dobândă.
Dacă depunem 200 de lei pe lună într-un cont bancar, în 18 ani strângem aproape 45.000 de lei, la o dobândă anuală de 0,4%. La o depunere de 250 de lei, cât alocaţia lunară a unui copil, înseamnă peste 61.000 de lei la finalul perioadei de 18 ani, la alta bancă. Şi dobânda anuală este alta.
Mihai Perieteanu, reprezentant bancă: Noi oferim aceste planuri de economii. Creşterea a fost cu 40% faţă de anul anterior.
Sunt însă şi părinţi care nu iau în calcul nicio variantă de economisire.
"Nu, sub nicio formă. Deocamdată e un pic prea devreme şi nu am luat în calcul varianta aceasta.
Credeţi că e devreme să economisiţi pentru mai târziu?
Nu, nu am...pur şi simplu nu m-am gândit la asta".
Însă nu e nevoie să luăm din salariu. Doar din alocaţie se strâng, până la majoratul copilului, peste 10.000 de euro.