Delicatese secuiești, la un târg culinar din București
Cei care nu au ajuns în Covasna, se pot bucura de delicatesele ungureşti în Capitală! Gulaş, cuiburi de viespi, cârnaţi picanţi sau kurtoş. Sunt doar câteva din bunătăţile din ţinutul secuilor care au fost aduse special la târgul de pe strada Arthur Verona.
De Redactia Observator la 10.02.2019, 00:59Cei care nu au ajuns în Covasna, se pot bucura de delicatesele ungureşti în Capitală! Gulaş, cuiburi de viespi, cârnaţi picanţi sau kurtoş. Sunt doar câteva din bunătăţile din ţinutul secuilor care au fost aduse special la târgul de pe strada Arthur Verona. Cererea este mare, iar producătorii se laudă că vând sute de produse zilnic. O cifră importantă, având în vedere că târgurile sunt principala lor sursă de venit.
Încă de la intrare, vizitatorii sunt atraşi de mirosul cozonacului secuiesc. Santa Elemer este din Miercurea Ciuc şi îşi câştigă existenţa din vânzarea kurtos-ului. A venit în Bucureşti cu toată familia, iar fiecare persoană are sarcini clare. Unii pregătesc aluatul, alţii stabilesc aromele.
Kurtos kalacs are o poveste de secole. Una dintre legende spune că a apărut pe vremea când au năvălit tătarii. Fiind asediaţi în biserică, secuii au început să îl prepare. De altfel, bucătăria lor este recunoscută pentru preparatele dulci.
Un alt exemplu: cuiburile de viespi. Făcute din nucă, cacao sau mac şi cireşe.
Când spunem mâncare secuiască, spunem şi gulaş. Conform legendei, este o reţetă inventată de păstori.
Cea mai mare aglomeraţia a fost la standul cu delicatese din carne. Iar vizitatorii mărturisesc că îşi fac provizii serioase când vin la târgurile secuieşti.
La fel de apreciată a fost şi pâinea cu cartofi făcută după o reţetă tradiţională. Este atestată ca produs tradiţional, iar gustul a fost apreciat şi de prinţul Charles.
Gurmanzii plătesc pentru cozonacul secuiesc12 lei, o porţie de cuib de viespi costă 6 lei, iar un kilogramul de pâine din cartofi, 11 lei.