Demiteri și reacții la nivel înalt după cazul elevului care s-a aruncat pe geam, prezentat la Observator. ”În loc să învețe, copiii agresați se duc la școală ca la război”
Ministrul Educaţiei l-a demis astăzi pe inspectorul general din Bucureşti, după reportajul Observator. Ionel Puşcaş, omul care ţine în mână destinele a 250 de mii de elevi, a catalogat drept "o joacă de copii" faptul că un elev hărţuit şi umilit de colegi s-a aruncat de la geamul şcolii. În mod evident, omul nu avea cea să mai caute în funcție niciun minut în plus. Cazul, prezentat în exclusivitate seara trecută la Observator, a atras atenţia ONG-urilor şi chiar a premierului. Toți promit soluţii de anul viitor.
De Mădălina Iacob la 04.06.2021, 19:42Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Nu poţi spune că este o joacă obişnuită când un elev a sărit pe fereastră. Asta nu este nicidecum o joacă obișnuită. Regret, orice coleg care face astfel de afirmații, care nu denotă respnsabiltate și empatie, nu e potrivit să ocupe o funcție de conducere în managementul școlar din România”.
Doi oficiali din Educaţie - inspectorul şcolar din Bucureşti şi ministrul - două perspective radical opuse după un incident tragic: un elev de clasa a şasea s-a aruncat pe geamul şcolii în pauză. Mai mult, contactat de Observator, inspectorul şcolar Ionel Puşcaş, lua ieri în râs situaţia.
Ionel Puşcaş, fost inspector şcolar: ”Pur şi simplu a fugit şi a sărit pe geam. Şocant. Probabil nu a gestionat bine, nu a înţeles! Cine ştie ce o fi gândit, habar n-am”.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Nu e potrivit să ocupe o funcție de conducere în managementul școlar din România”.
Copilul le-ar fi spus colegilor că vrea să moară
Pentru atitutdinea lui, inspectorul şcolar al municipiului București a plătit cu funcţia. Cu atât mai mult cu cât cazul băiatului nu e singular. Sunt sute de mii de victime ale bullyingului şcolar din România. Colegii băiatului povestesc că, înainte să se arunce, le-ar fi spus că vrea să moară din cauza umilinţelor pe care le suportă.
Colegă: ”Mi-a spus aşa: "Eu îmi pun capăt vieţii". Şi s-a dus şi s-a aruncat”.
Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii: ”Avem 200 de mii de copii la gimnaziu și liceu care agresează fizic alți copii, şi alți 200 de mii care sunt agresați. Sunt cazuri ascunse care suferă încontinuu. Și, în loc să învețe, se duc la școală pregătiți de război, să vadă cum trebuie să se mai apere de cei din jur”.
Mădălina Iacob, reporter Observator: „Ce este bullyingul, de fapt? Poate fi orice jignire umilire sau poreclă a colegului de clasa. O joaca de copii, cum ar numi-o unii, care se poate transforma şi în agresiune fizică şi poate avea efecte puternice până la tentative de suicid”.
Florina Rad, psihiatrie pediatrică: ”Copilul devine mai tăcut mai putin sociabil, implicat, nu spune că este trist si nefericit și ca nu mai are speranță de viață. Toata lumea se va gandi ca e un adolescent rebel și în spate este această depresie care se instalează în mod insidios”.
Reacții în Guvern în cazul elevului care s-a aruncat pe geam
Florin Cîţu, premierul României: ”Am început luni un program în care să susținem copiii care au fost afectati de pandemie si este vorba de consiliere psihologică. Dar după cele întâmplate vom extinde aria de consiliere pentru a evita astfel de incidente”.
Mădălina Turza, consilier de stat: ”Informații si sprijin pe zona de inteligență emoțională introduse în tematica școlii, iar pe de alta parte, când ajungem la zona asta, copiii vor fi referiți către psihologi terapeuți și, în cazurile mai dificile, către psihiatri”.
Până ce promisiunile devin realitate mai e. Până atunci, 2500 de consilieri școlari au în grijă aproape 3 milioane de elevi din Romania.